Nederlandse moskeeën roepen moslims op tot tolerantie voor joden

Geen categorieaug 01 2014, 10:14
De Raad van Moskeeën en de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland komen in actie tegen het groeiende antisemitisme onder moslims.
Veel mensen hadden dit niet verwacht, maar het is toch echt zo: de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland en de Raad van Moskeeën (voornamelijk bestaande uit Turkse moskeeën) nemen hun verantwoordelijkheden serieus. In plaats van het toenemende antisemitisme onder moslims te tolereren door weg te kijken, verzetten ze zich er actief tegen.

Moskeeën in Nederland gaan gelovigen de komende tijd aanspreken op hun verantwoordelijkheid om tolerantie te tonen jegens Joodse 'broeders van het heilige boek'. Er zijn in de moskeeën zorgen over een groeiend aantal racistische geweldsincidenten en uitingen.

Vandaag is de ideale mogelijkheid om dat te doen. Het is namelijk vrijdag, wat inhoudt dat veel moslims naar de moskee gaan om te bidden en om naar de imam te luisteren. Een beter moment is er niet om een preek te geven over het kwaad van het antisemitisme.
Een woordvoerder legt uit:

"Er zijn allerlei mensen die zeggen dat ze gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting. Daar zijn we niet tegen, maar we moeten in dit land wel zuinig zijn op elkaar."

Hij voegt daar aan toe dat moslims Israël mogen bekritiseren, "maar het mag geen vrijbrief zijn voor antisemitische of anti-islamitische uitingen of daden." Als puntje bij paaltje komt zijn joden namelijk "broeders van het heilige boek en zo dient onze relatie ook te zijn, broederlijk."
De komende tijd zullen de moskeeën dit blijven herhalen. De vraag is nu hoe radicale islamieten die doordrongen zijn van jodenhaat daarop reageren. Nemen ze de moskeeën en de imams serieus - luisteren zij naar ze - of keren ze zich af van hun geloofsgenoten nu die openlijk voor tolerantie strijden? Als dat laatste het geval is, waar gaan ze dan naartoe?
In ieder geval is het een goed teken dat Nederlandse moskeeën in de gaten hebben dat het antisemitisme onder moslims (met name moslimjongeren!) de spuigaten uitloopt en dat hier iets aan moet worden gedaan. Ze hadden het nooit zo ver mogen laten komen - iedereen wist dat dit ooit fout zou gaan - maar beter laat dan nooit.
Een ander idee voor de moskeeën of andersoortige Nederlandse gelovigen is dit: in Amerika heeft dr. Zuhdi Jasser de AIFD opgericht, American Islamic Forum for Democracy. Deze organisatie strijdt voor tolerantie onder moslims, verzet zich tegen extremisme, en wil mainstream islam hervormen tot een verlichte, moderne religie. In Nederland is grote behoefte aan een soortgelijke organisatie. Doe daar iets mee als moskee zijnde; zorg ervoor dat dit offensief om antisemitisme te bestrijden niet een tijdelijk fenomeen is, maar dat het een blijvend onderdeel wordt van de islamistische gemeenschap in ons land. Daar help je niet alleen jezelf (en dus Nederlandse moslims) mee, maar ook alle anderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten