Bam! Het Amerikaanse Congres stemt voor Trumps belastingverlagingen

Bam! Het Amerikaanse Congres stemt voor Trumps belastingverlagingen

Het Huis van Afgevaardigden gaat er nóg een keer over stemmen vandaag, maar dat zal geen problemen opleveren.

Goed nieuws voor Donald Trump: het Amerikaanse Congres (dat betekent: zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden) hebben voor zijn belastinghervorming gestemd. Het heeft hem flink wat moeite gekost, maar uiteindelijk heeft hij alle vleugels van de Republikeinse Partij dus achter zich gekregen; van de gematigden tot de diehard conservatieven. Iedereen vond de wet goed genoeg om voor te stemmen.

Dat betekent niet dat iedereen de wet geweldig goed vond -- het was een compromis, dus dat zal nooit zo zijn -- maar wel dat alle Republikeinen het als een verbetering beschouwen ten opzichte van de huidige situatie.

En geeft ze eens ongelijk. Deze hervormingen zijn er namelijk op gericht om de belastingdruk voor veel Amerikanen drastisch te verlagen. De belastingen worden verlaagd voor bedrijven, de meeste werkende Amerikanen, en op onroerend goed. Aandeelhouders, ondernemers en de meeste gewone huishoudens gaan er flink op vooruit, in ieder geval in de eerste jaren.

Betekent dit dan dat iedereen er op vooruit gaat? Nee, met name huishoudens in staten waar lokale en statelijke belastingen al hoog zijn zullen minder blij zijn.

Dat is vervelend, maar voor de overgrote meerderheid betekenen deze belastinghervormingen, die vanaf januari in gaan, dat ze vanaf februari netto meer overhouden.

Het is dan ook geen wonder dat zowel de Senaat als het Huis voor de hervormingen stemden. In de Senaat was de uitslag 51 - 48, in het Huis 227 - 203. In het Huis van Afgevaardigden gaan ze vandaag weer stemmen, maar dat is appeltje-eitje voor Trump. Zijn belastingverlagingen zijn goedgekeurd, de tweede stemming van het Huis moet officieel even, maar de uitslag staat al vast.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de conservatieve Paul Ryan die in 2012 vice-presidentskandidaat was voor de Republikeinen (naast Mitt Romney), was dan ook bijzonder opgetogen. "Hier voerden we campagne op in 2016. In 2017 werkten we er hard aan, en hier is het dan. We hebben het voor elkaar gekregen. We beloofden het... en we hebben die belofte ingelost."

Daar is geen woord van gelogen. Al met al krijgt meer dan 80 procent van de Amerikaanse huishoudens een belastingverlaging door deze wet. De middenklasse 20 procent van huishoudens krijgen een verlaging van $930 gemiddeld, oftewel 1,6%. Topinkomens gaan er absoluut en relatief nog meer op vooruit (de top 1% krijgt een gemiddelde verlaging van $51.140 oftewel 3,4%), maar alleen een socialist zal daar over klagen. Bijna iedereen profiteert ervan. Voor een normaal mens is dat ontzettend goed nieuws.

Al met al zorgt het plan ervoor dat huishoudens die tussen $100.000 en $200.000 verdienen per jaar een iets zwaardere belastingdruk ervaren dan toe nu toe. Vanaf 2019 geldt datzelfde voor huishoudens die meer dan een $1 miljoen binnen krijgen per jaar.

Kortom, deze wet is een groot succes voor Trump... en hij werd daar flink bij geholpen door Rand Paul, de libertarische conservatief en zoon van Ron Paul. Zonder de jongere Paul (die, anders dan zijn vader, Senator is) was het Trump vrijwel zeker niet gelukt om deze hervormingen door het Huis én de Senaat te krijgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties