Bam! Terreurkliek ISIS verliest ook haar laatste bolwerk in Irak

Bam! Terreurkliek ISIS verliest ook haar laatste bolwerk in Irak

Is dit het begin van het einde voor de haatbaarden?

Uitstekend nieuws uit Irak: het leger daar heeft donderdag Hawija ingenomen op ISIS. Hawija is met 80.000 inwoners een plek waar de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben, en ook strategisch gezien stelt het weinig voor. Toch kan er voorzichtig feest gevierd worden: Hawija was namelijk de laatste stad waar de jihadisten de dienst uitmaakten. Vergelijk dat maar eens met een jaar geleden: de plofbaarden hadden destijds nog grote delen van Noord-Irak in handen, waaronder de metropool Mosul.

Die tijden lijken echter definitief voorbij te zijn. Iraakse tanks zijn nu dan eindelijk het laatste ISIS-bolwerk in Irak, Hawija dus, binnengerold. Maar het wordt nog beter: ze hebben bij die bevrijding maar liefst 196 extremisten een kopje kleiner gemaakt. Dat zijn dus 196 minder gekken die daar, hier of waar dan ook ter wereld bloedbaden aan kunnen richten. Opgeruimd staat netjes, zou ik dan ook zeggen!

Na dit zware verlies voor de volgers van terroristenbobo Al-Baghdadi moeten ze het doen met een luttel strookje land aan de grens met Syrië: daar woont echter nauwelijks iemand - steden heb je daar eigenlijk niet - waardoor het niet al te moeilijk zou moeten zijn om ze ook daar snel te verdrijven. ISIS is als achterbakse terreurgroep immers niet goed in het vechten van echte, 'eerlijke' gevechten in het open veld: ze geven veel liever de voorkeur aan maandenlange gevechten in stedelijke gebieden, waar ze zich kunnen verstoppen, vallen voorbereiden en inwoners als menselijk schild kunnen gebruiken. Van dat soort tactieken kunnen ze zich vanaf nu, in ieder geval in Irak, niet meer bedienen.

Rest nog Syrië, waar de jihadisten nog wel enkele steden in handen hebben. Ook dat zal echter wel goedkomen: vroeg of laat zullen ze bezwijken onder de druk die de veel beter getrainde legers van landen als Syrië, Rusland en Turkije op hen zetten. Helaas zal het daarna waarschijnlijk weer snel bergafwaarts gaan in de regio: zodra ze geen land meer in handen hebben, zullen ze net als ze nu al in Europa doen massaal gaan inzetten op aanslagen in gebieden die ze formeel niet in handen hebben: het is immers vrijwel onmogelijk om de extremisten te scheiden van de rest van de bevolking.

We lijken dus voorlopig nog lang niet van ISIS af te zijn, hoe pijnlijk die waarheid ook is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer