Bangladesh grote kans op 'democratisch gekozen' vrouwelijke autoritaire premier

Bangladesh grote kans op 'democratisch gekozen' vrouwelijke autoritaire premier

Het lijkt er sterk op dat de vrouw Sheikh Hasina (71) een behóórlijke politieke overwinning gaat krijgen en kan blijven zitten als premier van Bangladesh. Dat meldt De Volkskrant.

Morgen zal de uitslag officieel bekend worden gemaakt, maar haar belangrijkste tegenstander, ook een vrouw, zit in de cel wegens corruptie. Ook het feit dat zo'n beetje alle oppositie op diverse manieren werd geblokkeerd heeft vast bijgedragen aan haar praktisch zekere overwinning.

Hasina was zelf ooit voorvechtster van democratie en burgerrechten, maar dat beviel haar uiteindelijk toch niet zo. Bangladesh is een dik bevolkt islamitisch land en ze heeft de islamitische partij weten te verbieden. Ze was dan ook vooral voorstander van democratie en burgerrechten toen het militaire regime er nog aan de macht was.

Toen ze uiteindelijk in 1996 aan de macht kwam wist ze de economie flink aan te trekken maar in 2001 won haar rivaal weer. In de jaren erna had het leger wel genoeg van vrouwen aan de macht en grepen ze in, waardoor beide vrouwen in de cel belandden. In 2008 won Hasina echter weer, bleef al die tijd aan de macht en maakt nu dus wéér kans om te winnen.

Ondanks haar autoritaire leiderschapsstijl kreeg ze internationale lof vanwege de opvang van een half miljoen Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. Ook wist ze 8 procent economische groei voor elkaar te boksen en trekt ze dat land dus langzamerhand uit het slop.

Dat is natuurlijk tegen het zere been van het Westen want aan democratie zijn ze daar in Bangladesh duidelijk niet gewend. Vroeg of laat eindigt dat weer met leiders in de cel en militairen aan de macht, dan toch liever wat minder inspraak, rust in de tent en 8 procent groei. Ach ja, wel goed voor feminisme en meer vrouwen aan de top! Óók wat waard!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties