Baudetstemmers bij Radio 1: sociale uitsluiting, maar ook vertrouwen en hoop

Geen categoriedec 29 2017, 18:00
Voor de media is de partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie, een interessant onderwerp waar volop onderzoek naar wordt gedaan. Er wordt vooral gezocht naar de zogenaamde 'Forumstemmers', want wie zijn dat eigenlijk? Als aapjes in de dierentuin worden ze gefilmd en geobserveerd.
Gisteren waren bij NPO Radio 1 vier Forumstemmers te gast om te praten over hun motivatie en enthousiasme voor Forum voor Democratie. Al eerder was er bij NOS op 3, het gedeelte van de NOS speciaal gericht op onze millennials, een aantal jonge Forumstemmers die hun motivatie mochten gaan verantwoorden.
Alle gekheid op een stokje, het interview op NPO Radio 1 was een verademing om naar te kijken Geen hysterie van boze burgers, geen aparte suggestieve vragen van de journalist, maar een goed gesprek over de denkbeelden en belevingswereld van verschillende mensen. Zo hoort een interview ook te zijn, het aanraken en begrijpen van elkaars beleving.
Enfin, ik word te zweverig, maar dat was het interview an sich verre van. Zo werd er gesproken over sociale uitsluiting bij een studentenvereniging en onvrede over het politieke systeem. Burgers moeten meer mogelijkheden tot inspraak krijgen en de partij van Baudet moet zich in de toekomst inlaten met mensen die hen goed kunnen adviseren bij het uitbouwen van de partij. Baudet en zijn partner in de Tweede Kamer, Theo Hiddema, zorgen voor hoop bij deze mensen.
Dat aspect wordt vaak vergeten, het positieve element van rechts-populistische partijen. Burgers bemoeien zich weer met het maatschappelijke debat en doen weer mee met het democratische aspect van de samenleving. Geen sociale en politieke uitsluiting waarbij gevoelens negatiever worden, maar het gevoel betrokken te zijn in het politieke debat en het bestuur van het land.
Daarom komt het ook nog steeds als een schok als iemand vertelt dat sociale uitsluiting door de politieke keuze nog steeds voorkomt. Lonneke van de Weijer heeft bij haar studentenroeivereniging Skadi daar mee te maken gehad:

''Een groep mensen daar kon het niet verkroppen dat ik politiek uit de kast kwam als Forum voor Democratie stemmer en die hebben mij op Facebook destijd als ik dingen deelde uitgemaakt voor racist, islamofoob, en xenofoob.

Dat is heel triest, want ik heb vrienden daardoor verloren waarvan ik niet had gedacht ze te gaan verliezen, maar dat ze mij door dik en dun zouden steunen.''

Zolang politieke discussies niet gevoerd kunnen worden zonder dat er mensen geobjectiveerd worden naar aanleiding van hun politieke mening en keuze, hebben we nog veel problemen in Nederland met betrekking tot het politieke discours.
Het fragment is erg interessant en leuk om naar te kijken. Kijken kunt u via deze LINK.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten