Beelden! Campagne voor normalisatie hoofddoekjes in Rotterdam: World Hijab Day!

Geen categoriefeb 02 2019, 21:00
Gisteren kon men in het centrum van Rotterdam tegenover de bazaar hoofddoekjes passen want World Hijab Day! De dag werd georganiseerd om mensen te laten zien dat het dragen van hoofddoekjes écht niet altijd vanwege dwang vanuit de islamitische man wordt gedragen, maar ook een vrije keuze is van veel vrouwen. Mensen die nog nooit een hijab droegen konden even passen en bij het tentje een lijstje bekende Europese vrouwen zien die ook allemaal hoofddoekjes droegen.
Ja, ja, ondanks dat wat radicalen u willen doen geloven was het dragen van hoofddoekjes ook in Europa reuze normaal. Maar na de feministische golf in de potsierlijke jaren '60 werden hoofddoekjes als ouderwets gezien en 'niet meer van deze tijd'. In Staphorst en andere delen van de Nederlandse 'bible belt' zie je ze ook nog wel eens. Maar dan wel net iets anders dan de islamitische vorm. Maar in tegenstelling tot vroeger staat de hoofddoek nu vooral bekend vanwege de islam in Nederland.
Volgens criticasters van de hijab is het ding een 'teken van vrouwenonderdrukking'. Geert Wilders (PVV) maakte het zelfs zo bont om te spreken van een 'kopvoddentaks' waarmee hij niet alleen duizenden vrouwen wegzette als zijnde niet wilsbekwaam, maar zich ook uiterst beledigend uitliet. Maar als we de vrouwen zelf even aan het woord laten blijkt het toch anders:

"Heel veel mensen denken dus dat wij worden onderdrukt en niet vrij zijn, maar wij willen hier mee duidelijk maken dat we ons juist heel vrij voelen met een hoofddoek."

BAM! Discussie klaar, de dame zegt het zelf! Ze voelt zich vrij in haar hoofddoek. Natuurlijk is dit niet in alle gevallen zo, maar om nu te zeggen dat vrouwen met hoofddoek systematisch worden onderdrukt is onzinnig en oneerlijk jegens degenen die deze in vrijheid dragen. En het ontneemt de vrouwen die deze keuze nemen hun status als zelfverzekerde en vrije vrouw! Aan de andere kant is het ook wel bizar om zo'n campagne in Rotterdam te zien.
Het toont maar weer eens aan hoeveel Nederland in de afgelopen 50 jaar is veranderd, en daar hebben velen wel een mening over. Logisch dat die mensen op zoek zijn naar punten van kritiek. Prima, maar die mening moet dan wel goed worden verwoord en de kritiek met open vizier gericht op de problemen. Niemand heeft er een probleem mee als je kritiek hebt op islam, behalve wellicht islamieten, maar wees dan wel helder in de kritiek.
Ga niet individuele vrouwen lastig vallen door een beeld van hen te schetsen alsof het onderdrukte mietjes zijn, want dat zijn ze niet. Verder is het hoofddoek ook echt niet het probleem, kijk dan eens naar genitale verminking, want dat is wél degelijk mishandeling en onderdrukking. Een hijab is dat niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten