Video: "geen cijfers achtergehouden" zegt premier Mark Rutte inzake de casus Klimaatakkoord

Video: "geen cijfers achtergehouden" zegt premier Mark Rutte inzake de casus Klimaatakkoord

In de media horen we berichten dat premier Mark Rutte (VVD) informatie zou hebben achtergehouden om het publieke debat over de kosten van het Klimaatakkoord te manipuleren. Parlementair verslaggever Ernst Lissauer sprak met Thierry Baudet (FVD) hierover die stelde dat 'als het waar is, Rutte moet aftreden', maar Rutte bestrijdt dat hij bewust informatie heeft achtergehouden. Volgens de premier "is er niets toegedekt en zijn geen cijfers achtergehouden".

"Meneer Rutte, u geeft wel een beetje een getergde indruk" stelde één van de aanwezige journalisten in het filmpje hierboven. En inderdaad: als we de beelden bekijken en ook de toonhoogte van premier Rutte in het achterhoofd houden dan lijkt het inderdaad dat hij zijn stinkende best te doen om premier te blijven. Volgens Rutte 'klopt het beeld niet dat hij gegevens heeft geprobeerd achter te houden'.

Momenteel lezen we in diverse media dat Mark Rutte oneigenlijke politieke druk heeft uitgeoefend op het Planbureau van de Leefomgeving (PBL). De discussie of hij uitstel van de doorrekeningen van het Klimaatakkoord met politieke redenen heeft doorgedrukt is natuurlijk relevant, maar wel een lastig vraagstuk. Immers kan Rutte moeilijk bewijzen op basis van welke motieven hij precies heeft gehandeld.

Volgens de premier is het gebruikelijk dat het kabinet de tijd krijgt om te reageren op cijfers van de bureau's. Anders zouden er wel gegevens beschikbaar zijn, maar zou er geen kabinetsstandpunt zijn geformuleerd. Een kabinetsstandpunt komt natuurlijk pas tot stand na overleg tussen meerdere ministers en dus moet er eerst eensgezindheid zijn. Zou de premier tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vragen hebben gekregen zonder dat een kabinetsstandpunt was geformuleerd dan zou de premier zonder ruggespraak vragen moeten beantwoorden. En wellicht later terug moeten komen op de antwoorden. Een logische verklaring.

We moeten de premier geloven op zijn woord. In ieder geval bevestigen de planbureau's dat Rutte zich netjes heeft gedragen en dus niet aan oneigenlijke beïnvloeding heeft gedaan. Rutte reageerde fel en wijst de beschuldiging resoluut van de hand:

"Er is niets toegedekt. Er zijn geen cijfers achtergehouden."

Het belang van Mark Rutte is natuurlijk dat de Rijksgelden verstandig worden uitgegeven. Dat is ook het patroon dat hij al jaren achterlaat. Het is daarom vooralsnog onwaarschijnlijk te denken dat Rutte de doorrekening van het Klimaatakkoord zou frustreren en bewust cijfers wilde achterhouden. Tijd dus om een stap naar achteren te zetten en te wachten met oordelen. Laat de Tweede Kamer en Mark Rutte deze casus bespreken, het is een fittie tussen de premier en het parlement.

Volgende week weten we meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer