Bejaarde vrouwen gaan naar deze universiteit waar ze leren om de economie van hun land te redden

Geen categoriedec 12 2015, 15:00
Voor veel westerse kinderen is 'naar school' gaan een bijzonder vervelende plicht. Voor mensen in ontwikkelingslanden is het echter een privilege en een geweldige kans.
Dat geldt zeker voor bejaarde vrouwen die naar het Barefoot College gaan in India.
Het doel van het college is om oudere vrouwen op te leiden als ingenieurs die zonne-energie kunnen opwekken. Bunker Roy, de oprichter van het college, zei daar in 2011 het volgende over tijdens een TED-talk:

Je hoeft niet naar buiten te kijken voor hulp. Het kan van binnen komen. Luister gewoon naar de mensen zelf. Zij hebben maar al te vaak goede oplossingen voor serieuze problemen in hun landen.

Barefoot College geeft weliswaar geen diploma's aan mensen die afgestudeerd zijn, maar dat maakt niemand iets uit. De studenten -- oudere vrouwen -- krijgen namelijk alleen een goede opleiding tot ingenieur.
Het Amerikaanse Upworthy legt uit:

The unique school in Tilonia, India, opened its doors in 1972. In the past 40 years, it has trained more than 6,000 women from around the world in "barefoot solutions" to problems they face back home, like how to power villages through solar power, create water purification systems, build FM radios, engineer parabolic solar-powered cookstoves, and become midwives, dentists, and teachers.

Het college bestaat dus al meer dan 40 jaar en heeft 6.000 vrouwen opgeleid. Het meest succesvolle programma van het college is: het opleiden van vrouwen om zonne-energie op te wekken. De resultaten van deze opleiding zijn werkelijk indrukwekkend te noemen.
[caption id="attachment_126537" align="aligncenter" width="718"]Gaganjit Singh/Flickr. Gaganjit Singh/Flickr.[/caption]
Aan het einde van dit jaar hebben vrouwen uit alle armste 43 landen ter wereld de opleiding gevolgd. Zij zorgen er hoogstpersoonlijk voor dat 45.000 woningen op het platteland in hun landen nu energie krijgen door zonne-energie.
Alle vrouwen hebben enkele dingen gemeen met elkaar:
1. Alle vrouwen komen uit het arme platteland waar men normaal gesproken geen energie heeft.
2. De meeste vrouwen zijn analfabeet.
3. Verreweg de meest afgestudeerden zijn oma's.
Het programma bewijst niet alleen dat kleinschalige actie tot revoluties kan leiden, maar ook dat vrouwen de sleutel zijn tot de ontwikkeling van derdewereldlanden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten