Belachelijk! Eurofiele CDA-fractie dreigt met breuk partij Viktor Orban

Geen categorieapr 06 2017, 20:00
De Hongaarse premier is namelijk te kritisch over de EU. En dat mag niet.
In Den Haag is het CDA weliswaar een betrouwbare, stabiele en zelfs enigszins eurokritische partij, maar helaas zit de CDA-fractie in het Europees Parlement vol met notoire eurofielen. Case in point? De christen-democraten sturen aan op een breek met Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban. Net als het CDA is die partij lid van de EVP-fractie in het Europees Parlement. Voorlopig dan. Want als het aan het CDA ligt is dat binnenkort niet meer zo:

Het CDA dreigt de samenwerking met de Hongaarse Fidesz-partij van premier Viktor Orbán in het Europees Parlement stop te zetten... De Fidesz-partij maakt in het parlement net als het CDA deel uit van de grote EVP-fractie. CDA-delegatieleider Esther de Lange en haar Belgische en Luxemburgse collega’s schrijven donderdag aan de EVP-parlementariërs dat ze klaar zijn om maatregelen te treffen. Dat is volgens hen ook logisch gezien Orbáns beleid van de afgelopen jaren. Veel Duitse en Zuid- en Oost-Europese EVP’ers zijn volgens ingewijden ook erg kritisch.

Er worden een aantal redenen gegeven. Zo heeft Orban het helemaal gehad met de eurofiele oppersocialist (en miljardair) George Soros. Het lijkt erop dat een nieuwe universiteitswet in Hongarije bedoeld is om de Central European University (CEU) te laten sluiten. Die universiteit is een project van Soros.
Dat Soros één van de meest kwaadaardige mannen ter wereld is staat buiten kijf, maar volgens het CDA Europa moet Orban hem tóch alle ruimte geven om Hongarije de vernieling in te helpen (net zoals hij jaren geleden deed met de Britse pond).
Daar komt bij dat de Hongaarse overheid onlangs een vragenlijst verspreidde. Daarin wordt de EU onder meer een gevaar voor Hongarije genoemd. En dat mag niet. Als christen-democraat zijnde moet je namelijk een gepassioneerd aanhanger zijn van het Grote Europese Project. Of anders.
Nou, het zal het CDA Europa wellicht verbazen, maar als puntje bij paaltje komt kan Orban op veel meer steun rekenen dan Esther de Lange en co. Misschien dat ze eens contact moeten hebben met Sybrand Buma. Die stelde zich tijdens de verkiezingscampagne immers behoorlijk eurokritisch op. Daar kan de Europese afdeling van zijn partij het één en ander van leren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten