Belastingplan bezorgt kabinet hoofdpijn

Geen categorieokt 27 2015, 10:00
Het plan om de belastingen te hervormen wordt razendsnel een waar hoofdpijndossier voor het kabinet. De reden: er is veel verdeeldheid over hoe het pakket er uiteindelijk uit moet zien om het veilig door zowel de Tweede als Eerste Kamer te loodsen.
De taak van het kabinet wordt nog moeilijker gemaakt doordat het kabinet niet op een meerderheid kan rekenen in de senaat. Dit betekent dat VVD en PvdA elkaar niet alleen concessies moeten doen, maar andere partijen ook. En daar zit hem het probleem:

Tot irritatie van de oppositie toonden VVD en PvdA zich niet erg bereidwillig om mee te denken over oplossingen. De afgelopen weken konden voorstellen van oppositiepartijen bij de algemene politieke beschouwingen en de algemene financiële beschouwingen voor bijvoorbeeld meer vergroening in het belastingsysteem of meer aandacht voor kostwinners, nooit rekenen op steun van de twee coalitiepartijen. PvdA-Kamerlid Groot sprak zelfs over ’pestmoties’ en joeg daarmee de oppositie in de gordijnen.

Met andere woorden, hoewel PvdA en VVD concessies moeten doen aan oppositiepartijen hebben ze daar allebei bijzonder weinig trek in. Aangezien ze in ieder geval enkele van die partijen er toch echt van moeten overtuigen om het plan te steunen is dat bijzonder problematisch.
En dat is niet alles. Er is onder de oppositiepartijen zelf grote verdeeldheid hoe het plan er precies uit moet zien. Zo willen veel partijen een nieuwe vermogensbelasting - een plan waar het kabinet zelf ook veel inziet - terwijl het CDA dat juist absoluut niet wil. De redenering van de christendemocraten is dat miljonairs dan gewoon naar het buitenland zullen uitwijken en daardoor helemaal geen belasting meer zullen betalen. De geschiedenis wijst uit dat dit geen ongegronde angst is.
Wiebes kwam aan het einde van het debat dan ook tot de conclusie dat zijn taak geen gemakkelijke is:

"Er waren veel wensen. De ene partij wil juist iets voor de kostwinners doen, de andere juist niet. De ene partij wil heel erg hard inzetten op vergroening en een andere weer niet. Ik ga maar eens even goed puzzelen."

Wat vind jij van de plannen van het kabinet en de ideeën van de oppositie?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten