Belgische regering door Marrakesh Pact uiteen: N-VA stapt uit de regering

Geen categoriedec 09 2018, 9:00
De Belgische regering is verdeeld over het tekenen van het VN-migratiepact van Marrakesh. Dusdanig dat staatssecretaris Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn positie vacant heeft gesteld en de N-VA haar regeringspositie heeft opgegeven. Ze willen niet langer meeregeren in een kabinet dat dit pact ondertekend. Daarmee houden belangrijke kopstukken van de grootste Vlaamse partij woord na wekenlange campagne tegen ondertekening van het pact. Open Vld-voorman Karel De Gucht wist meteen in extremen een duiding te geven aan de weerstand die de N-VA tegen het pact toonde: "Maar zo’n campagne, die gewoon racistisch is, kan niet ontstaan zonder een draagvlak in een partij." Dat is natuurlijk pertinente onzin, maar blijkbaar denk De Gucht dat dit soort leugenachtige insinuaties tegenover de N-VA gerechtvaardigd zijn.
De N-VA vroeg gisteren om 20.00 uur, als grootste partij van de regering, alsnog om niet te ondertekenen. Dat is een verzoek van landgenoot tot landgenoot, maar de loyaliteit bleek in New York te liggen. Dit verzoek werd door de andere partijen afgedaan als een no-go. De Belgen zouden immers al hebben beloofd te tekenen. En belofte maakt schuld. Maar beloften en afspraken breek je ook weleens, wanneer blijkt dat de afspraak niet aan de wensen van een van beide partijen voldoet. Zo was de Belgische regering wel bereid om te stoppen met de aanschaf van Fyra-treinen, want ondanks een akkoordje bleek die trein niet te functioneren. Met andere woorden: het is onzin dat de overige partijen de zwaarwegende bezwaren van de grootste partij zomaar naast hen neer leggen en zelfs als minderheidskabinet willen doorregeren.
Het toont de gekte aan van de overige kleine partijen en zo ziet de voorman va N-VA, Bart de Wever, het ook: "Als de regering ons land wil binden in Marrakech, dan zullen wij dat dus niet aanvaarden. Charles Michel zal dan morgen in Melsbroek opstijgen als premier van de Zweedse regering, maar hij zal landen als premier van de Marrekechcoalitie." Maar de regering Michel moet nu dus wel zonder de N-VA verder. Complimenten dus richting de N-VA die haar handen hier vanaf trekt en ook dat Theo Francken zijn zetel als staatssecretaris opgeeft.
Daarmee doet hij recht aan de gevoelens en het draagvlak in België voor ondertekening van het pact, dat waarschijnlijk flinterdun is. De regering Michel moet nu dus verder met een minderheidskabinet, maar veel langer zal het niet meer duren. Redding is nabij. Want al in mei 2019 zijn er weer federale verkiezingen. Tegen die tijd weten we dan ook wat het effect van de val van het Belgische kabinet zal zijn en of de N-VA met haar handelswijze zetels gaat pakken. Of niet. In ieder geval krijgen de mensen in het New-York netwerk hun zin, zij kunnen naar Marrakesh gaan afreizen en het Marrakesh akkoord bekrachtigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten