Peilingen! FvD zit GroenLinks op de hielen en wint twee zetels

Peilingen! FvD zit GroenLinks op de hielen en wint twee zetels

De peilingen zijn weer binnen en er zijn een aantal verschuivingen. Afgelopen week vond het Marrakeshdebat plaats in de Tweede Kamer. Dankzij verwoede pogingen van voorman Baudet kreeg de jonge partij het voor elkaar de Tweede Kamer te overtuigen om in debat te gaan over het VN-migratiepact. Dit lijkt zich nu uit te betalen in nogmaals een stijging in het aantal virtuele zetels in de peilingen van Maurice de Hond. Goed nieuws dus. Verder is het opmerkelijk dat de VVD nog steeds te grootste is, maar dat haar voorsprong op de PVV nog maar vier zetels bedraagt. Verder zien de peilingen er eigenlijk diep triest uit. Niemand gaat winnen met deze verdeling.

[caption id="attachment_215121" align="aligncenter" width="550"]Peilingen van Maurice de Hond op 9 december 2018. Bron: Maurice de Hond Peilingen van Maurice de Hond op 9 december 2018. Bron: Maurice de Hond[/caption]

Voor degenen die zich zorgen maken om de bestuur- en beheersbaarheid van het land zijn bovenstaande geen positieve cijfers. Als straks de VVD onder de twintig zetels geraakt zien we wellicht acht partijen die kunnen regeren. In het verleden zagen we bijvoorbeeld een ijzersterke PvdA en VVD die samen de grootste werden, maar bij de verkiezingsuitslag van 2017 zagen we de huidige fragmentatie van partijen al opduiken. We zitten nu met een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Vier partijen dus. Als de huidige trends zich voortzetten kan het dus zomaar zijn dat we een onmogelijke formatie tegemoet gaan. Een formatie waarbij geen enkele partij echt een grote meerderheid heeft. Leuk dus die stijgingen voor Forum voor Democratie, PvdA en GroenLinks, maar wat blijft er van het land over als we straks een 6-partijen coalitie krijgen?

Meest opvallende aan de peilingen is toch wel de stijging van FvD, die natuurlijk winnen vanwege een uiterst goed optreden tijdens het Marrakeshdebat, maar ook de Partij van de Arbeid. De laatste loost de laatste tijd weer Turkse politici die overstappen naar DENK, waardoor er meer ruimte komt voor sociaal-conservatieve democraten in de geest van Drees. Opvallend is wel dat de PVV deze week ook zetels verliest, blijkbaar konden de woordvoeringen van de PVV in het Marrakeshdebat weinig overtuigen. Voor eenieder die het zeven uur durende debat heeft gevolgd komt dit niet als een verassing. De PVV was een duidelijk tegenstander, maar wel van mindere kwaliteit dan de woordvoeringen van Baudet, die veel weet van het onderwerp. Logisch dat een Kamerlid als Sietse Fritsma het daar tegen moest afleggen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties