Ben jij bang voor spinnen? Dit is hoe je er met twee minuten in één klap vanaf bent

Geen categoriedec 17 2015, 9:00
De wonderen zijn de wereld nog niet uit, zo blijkt maar weer eens uit deze verbluffende therapie voor mensen met angst voor spinnen.
Eén van de meest veelvoorkomende angsten is arachnofobie - oftewel angst voor spinnen. Daar weer vanaf raken was doorgaans nog niet zo makkelijk: je moet een hele serie ellenlange psychologische sessies houden, en daarna gil je wellicht wat minder hard dan je eerst deed toen je een spin zag.
De Universiteit van Amsterdam heeft nu echter een manier gevonden om dat proces enorm te versnellen. In plaats van maanden, kun je er nu in maar liefst 2 minuten al vanaf raken.
De nieuwe methode werkt op verschillende vlakken. Allereerst is het van belang dat je een bepaald medicijn slikt, aldus Mereld Kindt van de UvA die deze revolutionaire nieuwe anti-fobietraining heeft bedacht:

De combinatie van een pil (bètablokker) en een korte ontmoeting met de achtpotige vogelspin doet wonderen. Allereerst moet de angst flink worden opgeroepen, legt hoogleraar klinische psychologie Merel Kindt van de Universiteit van Amsterdam (UvA) uit.

spiderinaglass
En dat moet dan als volgt:

Daarna krijgt de behandelde een kleine dosis (40mg) propranolol, een bètablokker die werkt als 'vergeetmiddel'. Kindt: "We gebruiken hiervoor een vuistdikke tarantula. Door steeds dichterbij de spin te komen, wordt het geheugenspoor als het ware opengesteld om geherprogrammeerd te worden. Na de ontmoeting wordt de propranolol toegediend en mag je naar huis."

Al met al duurt de ervaring twee minuten, mensen zijn daarna in één klap genezen van hun arachnofobie. Wonderlijk, nietwaar? De methode is geënt op het aanpassen van de herinneringen van mensen. De hersenen van arachnofoben roepen namelijk angst op, als ze een spin zien. Door de medicijnen wordt de verbinding die in de hersenen gelegd wordt tussen spinnen en angst aangetast en opnieuw geschreven. De proefpersonen associëren na de behandeling vooral een gevoel van overwinnelijkheid met spinnen, en zijn de angst in één klap vrij.
Sacha uit Naarden vertelt over de wonderlijke werking:

"Ik was verschrikkelijk bang toen ik de kamer instapte waar de spin in een terrarium zat. De eerste keer moest ik er alleen naartoe lopen en mocht ik weer naar buiten", vertelt ze.

Eenmaal buiten kreeg zij het middel toegediend en mocht ze naar huis. Een week later volgde de tweede ontmoeting. Sascha: "Ik wist dat ik het eigenlijk eng moest vinden, maar de angst was echt weg."

Dus. Voel je vrij het te proberen! Maar hoe dan ook: van je angst proberen af te komen is sowieso beter dan tankstations in de fik steken omdat er spinnen lopen waar je bang voor bent!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten