Beste president Erdogan, het is tijd om eindelijk helemaal los te gaan op ISIS

Beste president Erdogan, het is tijd om eindelijk helemaal los te gaan op ISIS

Laten we de strategie en denkbeelden van Machiavelli in de praktijk brengen: de totale oorlog. Vandaag nog.

Met het nieuws dat ISIS verantwoordelijk is voor het vreselijke bloedbad tijdens Oudjaarsnacht in Istanbul is de tijd gekomen voor Turkije om te doen wat het al jaren geleden had moeten doen: ISIS eindelijk de totale oorlog verklaren, waar de jihadisten van de terreurclub zich ook mogen ophouden.

In 2016 besloot Turkije om Syrië (en Irak) binnen te vallen. Dat hadden de Turken al veel eerder moeten doen, maar zoals we dan plegen te zeggen: beter laat dan nooit. Hoewel dat een positieve ontwikkeling was is het feit echter nog steeds dat het Turkse leger nog steeds niet écht vol erin gaat. Dat moet veranderen -- en wel meteen.

Turkije heeft het op één na grootste leger van de NAVO. Alleen het Amerikaanse leger is groter, technologisch beter ontwikkeld, en gewoon sterker. Geen andere NAVO-land komt ook maar in de buurt van de slagkracht van de Turkse krijgsmacht. Dit betekent dat Erdogan geen enkel excuus heeft om ISIS niet van de kaart te vegen in Syrië, Irak en, jawel, in Turkije zelf.

Het zal ongetwijfeld niet populair zijn om het hardop te zeggen in Turkije, maar we weten allemaal dat Turkije een serieus ISIS-probleem heeft. Dat komt niet alleen doordat Turkije een grens deelt met Syrië, waar ISIS' hoofdmacht gevestigd is, maar ook doordat veel ISIS-jihadisten op dit moment in Turkije wonen. De Turkse overheid realiseert zich dat ook, beter dan jij en ik zelfs. Noem me old-school, maar ik geloof dat er slechts één manier is om om te gaan met dodelijke vijanden: ze stuk voor stuk uit de weg ruimen, waar ze ook zijn.

Ja, allemaal. Geen enkele vijand mag in leven blijven.

Als Ankara het wil kan het ISIS' radicaal-islamitische kalifaat in Syrië en Irak in één klap vernietigen. De tijd is rijp voor Erdogan om zijn leger precies die opdracht te geven. Laat de sterke Turkse strijdkrachten los op de vijand. Zet elite-eenheden in. Laat het grote Turkse leger doen waar het goed in is: de vijanden van het land compleet en totaal vernietigen.

Anders dan Obama en Europese leiders hoeft Erdogan zich daarbij niet te bekommeren om collateral damage. Wij watjes in het Westen durven weliswaar geen oorlogen meer uit te vechten, maar Turken -- militairen, journalisten, politici én gewone burgers -- begrijpen allemaal dat oorlogen bijzonder onfris en bloederig zijn. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Ja, er zullen enkele onschuldige burgers omkomen als het Turkse leger losgaat, maar die schade is niets vergelijken bij de problemen die ISIS kan en zal veroorzaken als zijn idiote kalifaat niet onmiddellijk van de kaart wordt geveegd.

Daar komt bij dat de Turkse inlichtingendienst perfect weet dat Turkije ook een binnenlands ISIS-probleem heeft. Ja, een groot aantal jihadisten verschuilt zich op dit moment in Turkije -- of om naar Syrië en Irak te reizen, of naar Europa te gaan, of om aanslagen in Turkije zelf te plegen. Dat is een feit. Erdogan moet die massamoordenaars behandelen op de enige manier die ze begrijpen: met brute kracht en dodelijk geweld. De MIT (de Turkse inlichtingendienst) zal in staat zijn om verreweg de meeste jihadisten nu al te identificeren. Pak ze op, gooi ze in de gevangenis, deporteer ze en, als ze zich verzetten, schakel je ze gewoon uit.

Wellicht dat dit niet heel 'verlicht' klinkt, maar een ieder met ook maar een beetje gezond verstand begrijpt dat dit de enige manier is om met terroristen om te gaan. Het is jij of zij; dood of sterf zelf. We zagen allemaal waar de Turkse autoriteiten toe in staat zijn als ze een bepaalde groep 'de vijand' noemen na de mislukte coup van 15 juli. Erdogan moet nu hetzelfde doen met ISIS. Ik weet zeker dat Turken zelf en de Turkse economie daar bijzonder bij gebaat zullen zijn.

En een bijkomend voordeel? Erdogan zal geen woord van kritiek te verduren krijgen van het Westen als hij dit doet. Amerika en Europa willen ISIS immers ook vernietigen, maar hebben de moed niet om het zelf te doen. Dan moet Turkije het maar doen en die radicale haatbaarden definitief van de kaart vegen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties