Beter laat dan nooit: Politie krijgt meer wijkagenten om de veiligheid te vergroten en 'webagenten'

Geen categoriejun 15 2018, 19:00
Al veel langer wacht de politie op meer mensen die het team komen versterken, maar door alle bezuinigingen en de focus op andere dingen zijn de politie en ons leger als laatste aan de beurt. Eindelijk komt er meer personeel, niet alleen voor de wijken, maar ook voor het 'web'. Zogenaamde webagenten die gebruikt zullen worden voor digitale criminaliteit.

De regeringspartijen hebben in het regeerakkoord al afgesproken dat er 291 miljoen euro extra in de politieorganisatie wordt gestoken. Minister Grapperhaus heeft vandaag groen licht gekregen voor zijn plannen voor de besteding van dat geld.

Hij wil dat er 770 wijkagenten bij komen, 171 agenten voor de bestrijding van zware criminaliteit en 170 voor de opsporing van grensoverschrijdende cybercrime.

Grapperhaus zegt dat het kabinet na lange tijd eindelijk weer kan investeren "en dat is ook noodzakelijk". Hij zegt dat de georganiseerde misdaad en digitale criminaliteit de politie vandaag de dag voor nieuwe uitdagingen stelt. "We willen een wendbare politie die nog beter toegerust is op de veiligheidsopgaven van deze tijd. Waakzaam en dienstbaar, zowel in de wijk als op het web."

Dit zijn inderdaad belangrijke eerste stappen, maar het betekent niet dat we maar moeten blijven staan waar we nu staan. Het is noodzakelijk dat er meer investeringen komen en dat de komende jaren meer personeel vrijkomt voor dit soort belangrijke posten. De officiële cijfers zijn positief, over de criminaliteit, maar we weten ook al langer dat er veel criminaliteit niet gemeld wordt en er weinig vertrouwen is in de grijpkansen met betrekking tot criminelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten