Ja ja, daar komt het hoor: commissie presenteert het plan rondom veelbesproken 'staatswiet'

Geen categoriejun 15 2018, 20:00
Wie heeft er niet een jointje gerookt of wat drugs gebruikt? 'Ik niet', zouden veel mensen roepen in het openbaar. Nog steeds wel een taboe op veel plekken. In elk geval, in Nederland wordt het al vele jaren gedoogd, maar de productie is nog steeds illegaal, dus de producenten zijn eigenlijk criminelen. Tot nu toe, want een speciale commissie komt met een nieuwe proef voor Nederland, hoezee!

Het experiment met ’staatswiet’ maakt deel uit van het regeerakkoord en wordt in zes tot tien middelgrote gemeenten gehouden. Doel van de proef is onder meer om te kijken of de criminaliteit afneemt dankzij legale teelt.

De proef gaat in totaal vier jaar duren. Daarna wordt het experiment in een half jaar afgebouwd, liet het kabinet in maart al weten.

Nieuwsuur meldde vorig jaar dat er politieke druk was uitgeoefend op het werk van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Bij een onderzoek naar de legalisering van de wietteelt een paar jaar geleden zou het ministerie van Justitie erop hebben aangedrongen dat de uitkomst moest zijn dat legalisering niet haalbaar was. Naar de kwestie loopt nu een onderzoek.

Hopelijk presenteert deze commissie dan wel betrouwbare plannen en informatie, want anders dan lopen we alsnog in cirkels. Ben ik voor drugs? Niet per se, want het zorgt voor een verwijdering van de realiteit, maar ik vind het ook weer geen doodzonde. Het is een verantwoordelijke keuze voor iedereen, dat lijkt mij het belangrijkste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten