Westerse bondgenoten in Syrië laten jihadisten vrij in gevangenendeal: onverantwoord en gevaarlijk

Geen categoriejun 15 2018, 21:06
In het Midden-Oosten hebben Westerse landen wel meer bondgenoten gehad. Rebellen van autocratische regimes, autocratische regimes, of rebellen tegen rebellen. Het maakt allemaal niet uit, want het principe 'the enemy of my enemy is my friend' lijkt al decennia lang het middelpunt te zijn van Westers buitenlandbeleid aangaande het Midden-Oosten. Dit keer hebben Syrische 'rebellen' jihadisten vrijgelaten die uit Europa komen in een gevangenendeal met IS. Dit is niet alleen dom, maar heel erg gevaarlijk.
https://twitter.com/BrendaStoter/status/1007655789966888961?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.elsevierweekblad.nl%2Fbuitenland%2Fachtergrond%2F2018%2F06%2Fjihadisten-vrijgelaten-onder-omstreden-gevangenendeal-624509%2F

De Syrische rebellengroepering Syrian Democratic Forces(SDF), een bondgenoot van westerse landen, heeft Europese jihadisten vrijgelaten. Die jihadisten zijn weer opgenomen door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) onder een geheime gevangenenruil.

Het gaat om onder meer Franse en Duitse staatsburgers, maar ook Belgen en Nederlanders, blijkt vrijdag uit een onthulling van de Britse krant The Telegraph. Daarmee ontstaan er zorgen dat vrijgelaten jihadisten uiteindelijk ook weer terug kunnen keren naar Europa.

Het gaat vooral om gevangenen die niet meer terug konden naar de landen van herkomst, in dit geval dus Europa. Er wordt dus gesteld dat deze ruil vooral door de landen in Europa wordt mogelijk gemaakt. Het is natuurlijk wel een logisch gevolg dat als de Europese landen deze mensen niet meer terugnemen, dat ze 'opstapelen'. Dat betekent echter niet dat je ze dan moet gaan verruilen. Het is simpelweg gebruik maken van de situatie en niet een onvolkomenheid. Dat zou betekenen dat je louter van je schuldgevoel af wil en dan maar vingers gaat wijzen naar 'daders'. Iedereen behalve jezelf.
In elk geval is het nu dus zo dat IS dus weer een aantal man raker is. Dat is zeker geen goed nieuws. We doen in het Westen wel vaker de laatste tijd alsof we de 'oorlog' tegen IS gewonnen hebben, maar deze groepering is niet minder gevaarlijk geworden. Ideologieën zijn niet te doden en we hebben een goed fundament gecreëerd voor deze groeperingen om te groeien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten