Politie wil agenten niet langer vervolgd zien worden voor doodslag

Politie wil agenten niet langer vervolgd zien worden voor doodslag

Agenten die, vanwege de situaties waarin zij zich bevinden, handelen op een manier die de dood als gevolg heeft, moeten niet langer kunnen worden vervolgd. Dat laat de politie weten via NOS.

De politie laat hiermee weten dat zij het kabinetsplan steunen om de agent niet langer direct als verdachte aan te merken in een strafzaak wanneer er geweld is gebruikt. Het gaat hier natuurlijk om situaties waar geweld nodig wordt geacht door de politie om escalatie te voorkomen. Een agent die zou 'doordraaien' en in het wild rond gaat schieten, is nog steeds de pineut volgens de wet.

En er valt best wat te zeggen voor de manier waarop wij in Nederland met agenten omgaan. Iedere beweging en actie wordt veelvuldig onder de loep genomen om te kijken of de agent niet íets te triggerhappy was of misschien eerst wat vaker had kunnen waarschuwen. In negen van de tien zaken wordt de agent dan ook niet vervolgd maar is wel weer het hele staatsapparaat in werking gesteld om de Henriëtte's en Anita's op Facebook gerust te stellen en te laten zien dat de agent écht wel deugde.

Agenten dienen te worden gesteund in hun werk en inschattingsvermogen zodat zij in vertrouwen en naar eer en geweten kunnen handelen. Daar worden ze voor getraind. Mocht het echt twijfelachtig zijn geweest dan is het starten van een Artikel-12 procedure volgens de politiechef gewoon mogelijk, zelfs jaren na de mogelijke misdaad nog.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties