Politie wil agenten niet langer vervolgd zien worden voor doodslag

Geen categoriejun 16 2018, 8:11
Agenten die, vanwege de situaties waarin zij zich bevinden, handelen op een manier die de dood als gevolg heeft, moeten niet langer kunnen worden vervolgd. Dat laat de politie weten via NOS.
De politie laat hiermee weten dat zij het kabinetsplan steunen om de agent niet langer direct als verdachte aan te merken in een strafzaak wanneer er geweld is gebruikt. Het gaat hier natuurlijk om situaties waar geweld nodig wordt geacht door de politie om escalatie te voorkomen. Een agent die zou 'doordraaien' en in het wild rond gaat schieten, is nog steeds de pineut volgens de wet.
En er valt best wat te zeggen voor de manier waarop wij in Nederland met agenten omgaan. Iedere beweging en actie wordt veelvuldig onder de loep genomen om te kijken of de agent niet íets te triggerhappy was of misschien eerst wat vaker had kunnen waarschuwen. In negen van de tien zaken wordt de agent dan ook niet vervolgd maar is wel weer het hele staatsapparaat in werking gesteld om de Henriëtte's en Anita's op Facebook gerust te stellen en te laten zien dat de agent écht wel deugde.
Agenten dienen te worden gesteund in hun werk en inschattingsvermogen zodat zij in vertrouwen en naar eer en geweten kunnen handelen. Daar worden ze voor getraind. Mocht het echt twijfelachtig zijn geweest dan is het starten van een Artikel-12 procedure volgens de politiechef gewoon mogelijk, zelfs jaren na de mogelijke misdaad nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten