Betrapt! RTL Nieuws journalist voerde gesprekken over Kamerlidmaatschap VVD, zei niets

Betrapt! RTL Nieuws journalist voerde gesprekken over Kamerlidmaatschap VVD, zei niets

Journalist Kees Berghuis voerde serieuze gesprekken met de VVD. Op zich is dat mogelijk. Het probleem? Hij zei hier niets over tegen zijn werkgever.

Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel:

"Kees Berghuis, voormalig chef van de politieke redactie van RTL Nieuws, was al vier maanden voor zijn overstap naar de VVD in gesprek met die partij over een mogelijk Kamerlidmaatschap. Berghuis informeerde zijn leidinggevenden bij RTL Nieuws daar niet over, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.

Bij de VVD bevestigen ze dit, maar Berghuis zelf weigert iets te zeggen, behalve dan dat hij officieel niet kandidaat is voor de VVD. Dat is leuk en aardig, maar hij voerde deze gesprekken overduidelijk dus wél. Het is bijzonder kwalijk dat hij dat niet aan zijn werkgever meldde. Zo kon hij de schijn van objectiviteit immers ophouden terwijl hij overduidelijk alles behalve objectief was.

De NRC legt uit:

"In maart 2015, een week na de Provinciale Statenverkiezingen, stapte Berghuis over van RTL naar de VVD-fractie. Hij werd daar hoofd voorlichting. Maar vier maanden daarvoor was hij al langs geweest bij VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die al zeker een half jaar wist dat Berghuis mogelijk geïnteresseerd was in een Kamerlidmaatschap. Hij sprak daarna ook met de Permanente Scoutingscommissie, die op dit moment de laatste hand legt aan de kandidatenlijst van de VVD. Op het moment van zijn overstap was hij nog steeds in beeld als mogelijk Kamerlid.

Volgens Klein heeft Berghuis de berichtgeving van RTL op geen enkele manier "gestuurd," maar dat is natuurlijk niet eens zo heel relevant. Het gaat erom dat hij als journalist a) objectief hoort te zijn en b) het duidelijk moet zeggen als dit niet zo is. En nee, je kunt niet gesprekken voeren over een mogelijke kandidatuur als kamerlid én tegelijkertijd echt neutraal zijn.

En nu komt het: Berghuis was niet zomaar een journalist. Vanaf 2006 was hij chef van de politieke redactie. Ook had hij een wekelijkse onlinecolumn die bijzonder goed gelezen werd, zeker "aan het Binnenhof." Oh ja, en voor we het vergeten: hij was ook de man achter de RTL-debatten, die door de politiek gezien worden en werden als bijzonder belangwekkend.

Ondertussen was hij dus een hardcore VVD'er.

Opeens is het daarom duidelijk waarom de VVD jarenlang zo vriendelijke behandeld werd door RTL, wat de partij ongetwijfeld geholpen heeft om niet één, maar zelfs twee verkiezingen (op rij) te winnen.

Voor de duidelijkheid: een journalist mag best actief betrokken zijn bij een partij. Ik zet mijzelf dit jaar actief in voor de LP (Libertarische Partij). Maar daar moet je dan wel eerlijk en transparant in zijn. Ben je dat niet, dan ben je feitelijk niets meer of minder dan een smet op de journalistiek.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties