Bewezen! Rechtse mensen zijn veel toleranter voor linkse mensen, dan omgekeerd

Bewezen! Rechtse mensen zijn veel toleranter voor linkse mensen, dan omgekeerd

Shutterstock.

Nieuw Brits onderzoek toont aan dat rechtse mensen veel vaker laconiek zijn over een afwijkende stemmingsvoorkeur van andere mensen, dan linkse stemmers. Dat toont YouGove aan met een nieuw onderzoek onder het Engelse electoraat, dat overmorgen weer naar de stembus mag.

ELW-oY9WsAIPeMl

Onderzoek van het Britse peilingsinstituut YouGov toont aan dat, in ieder geval in het Verenigd Koninkrijk, aanhangers van rechtse partijen toleranter zijn voor hun andersdenkende medemens dan hun linkse tegenhangers.

YouGov vroeg stemmers op de drie grootste partijen van het land (Conservative - rechts -, Labour, - links - en LibDems - D66-achtig -) of ze mensen positiever of negatiever beoordeelden zodra ze te weten kwamen dat zij op een andere politieke partij stemden. 77% van degenen die op de rechtse Tories willen stemmen, gaf aan dat het géén verschil maakte. 19% zei dan wel negatiever over die hypothetische ander te denken. Onder stemmers van de centristische LibDems lagen de cijfers op een bijna vergelijkerbaar niveau.

Maar de aanhangers van PvdA-zusterpartij Labour, onder de huidige leider Jeremy Corbyn hard naar links getrokken, waren helemaal niet zo vergevend voor hun rechtsstemmende medemens. Slechts 49% gaf aan dat dit geen verschilt maakt in hun beoordeling, terwijl 41% aangaf dat zij anderen daar wél op een negatieve manier op afrekenen.

Ook voorstanders van Brexit hadden minder snel hun oordeel klaar dan de aanhangers van 'Remain'. Daar vindt 79% van de Brexiteers dat de medemens niet moet worden afgerekend op hun standpunt over de EU. Slechts 52% van de Remainers vond dat ook, terwijl 40% anderen een Leave vote wel degelijk zeer kwalijk neemt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties