Tweede Kamer geen goed woord over voor geklungel Marokko-rel

Geen categoriedec 10 2019, 15:00
Diverse Kamerleden vinden het gestuntel van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) inmiddels behoorlijk irritant worden. De blunder, waardoor een gesprek over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers al spaak liep voor het begon, heeft diplomatiek aardig wat schade opgeleverd. Kabinetsleden en zelfs onze premier moeten daardoor brandjes blussen.
Broekers-Knol werd ingefluisterd (tenminste, dat zegt ze) dat Marokko geen gesprek met Nederland zou willen over uitgeprocedeerde asielzoekers. Dus ja, dan ga je het niet eens proberen natuurlijk! Marokko hing natuurlijk in de hoogste boom en was beledigd want, zo bleek, zij waren überhaupt nooit gevraagd om er een gesprek over te voeren! Vanaf dat moment werd het een echt diplomatiek spelletje. Maar Broekers-Knol spreekt nog steeds niet van een diplomatieke schoffering en meent met een simpele 'ach ja, zand erover' de kwestie weg te kunnen wuiven.
En dat terwijl de kwestie van uitgeprocedeerde asielzoekers de beide landen al vanaf het begin op scherp zette. Want Nederland heeft geen zin in asielzoekers uit veilige landen. Marokko is maar wat blij dat ze hun eigen kanslozen kwijt zijn en Nederland krijgt maar geen grip op het land, want 'afspraken maken' en 'in gesprek blijven' hebben tot nu totaal geen zoden aan de dijk gezet.
Wat wel helpt? Onderhandelen. Want er is vast iets dat Marokko wil en Nederland heeft ook vast wat te bieden. Maar dat zou weer betekenen dat Nederland niet écht over haar eigen asielbeleid bepaalt maar sterk afhankelijk is van de goede wil en bereidheid tot medewerking van landen als Marokko. En wie dat toegeeft, geeft z'n stem weg aan FvD/PVV, wat kabinetspartijen natuurlijk niet van plan zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten