Staatssecretaris Broekers-Knol verpestte contact met Marokko, moet handje van minister Blok vasthouden

Staatssecretaris van asielzaken Ankie Broekers-Knol heeft zichzelf flink in de nesten gewerkt. Mede door haar gestuntel lukt het Nederland niet om met Marokko in contact te komen over asielmigranten. Nu moet minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok haar uit de brand helpen. Beschamend!

Marokko werd door Broekers-Knol flink door het slijk gehaald. Zij zei namelijk tijdens een Kamerdebat dat ze via het ministerie van buitenlandse zaken had vernomen dat de Marokkaanse regering haar niet wilde ontvangen. De relatie zou daarom ‘problematisch’ zijn. Marokko liet dat niet over z’n kant gaan (of maakte handig gebruik van de situatie) en zei doodleuk dat Broekers-Knol überhaupt nooit een poging had gedaan om met hun in contact te komen! Marokko in tranen, Broekers-Knol zo rood als een tomaat en minister Sigrid Kaag mocht achter de schermen de boel proberen te redden. Die zei dat Marokko nooit een gesprek geweigerd had en dat er nog naar een geschikt moment gezocht werd door beide landen. Mooie diplomatieke redding zou je denken.

Klopt! Maar doordat Broekers-Knol vorige week in de Kamer vertelde dat de afspraak ingepland stond, kon Marokko nu om één of andere onzinnige reden het gesprek annuleren en de staatssecretaris voor schut zetten. Zij was dus praktisch aan ze overgeleverd. Ze wilde, althans dat zeggen Haagse bronnen, alleen over de terugname van afgewezen Marokkaanse asielzoekers spreken. Rabat wilde juist ‘een breder gesprek’ voeren. Daarmee wordt waarschijnlijk de uitlevering van een door Marokko gezochte crimineel bedoeld. Die zou mogelijk in Marokko de doodstraf krijgen, waardoor een Nederlandse rechter niet tot uitlevering over zou gaan (want mensenrechten).

Nu lijkt het er steeds meer op dat Broekers-Knol het flink voor zichzelf én voor Nederland heeft verpest. Bram van Ojik (GroenLinks) lijkt er zelfs een bewuste strategie in te zien, die neerkomt op het bewust verpesten van de Marokkaanse relatie omtrent asielzaken, zodat de VVD met voorstellen voor strafmaatregelen tegen Marokko zou kunnen pronken tijdens verkiezingen. Niet dat dat zin heeft, want Marokko valt in de meeste gevallen buiten de boot als het gaat om ontwikkelingsbudget, visumprogramma’s of andere maatregelen die Marokko zouden moeten treffen.

De incompetentie lijkt er vanaf te spatten en ook lijkt het niet beter te worden in de nabije toekomst. Ik denk ook niet dat minister Blok of Kaag hier nog echt wat aan zullen kunnen doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Jumping

  Nederland is het lachertje, van Europa aan het worden.

  De Turken , Marokkanen en de Afrikanen maken de dienst uit in Nederland.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. DidiMadloba

   In Turkije, Marokko en andere Afrikaanse landen was een griezelige nestbevuiler zoals u al lang veilig opgeborgen in een vochtige kerker vol (andere) ratten.

 2. Kretoloog

  Dit keer geen liegende VVDer (een zeldzaamheid!), maar een stuntelende. Knol overschatte zichzelf al toen ze zei voor een nieuwe termijn als voorzitter van de Eerste Kamer te willen doorgaan. Maar daar had haar eigen VVD helemaal geen zin an.

  Rutte dacht de situatie te kunnen redden (partijbelang!) door Knol een post als staatssecretaris aan te bieden. Een stomme fout. Knol is te oud voor dit werk. En dat breekt niet alleen haarzelf, maar ook het kabinet op. Blok en Kaag moeten de plooien proberen glad te strijken. En Rutte? Die heeft opnieuw een deuk op zijn toch al zwaar gebutste imago.

  1. Pauline Kummer

   Inderdaad, te oud voor de politiek.

  2. DidiMadloba

   Ze zeggen dat wijsheid met de jaren komt. Ankie Knol is blijkbaar nog te jong voor deze post.

 3. AS210854

  Schijnbaar mag van de vvd mag de waarheid niet verteld worden .

 4. merlot

  “Rabat wilde juist ‘een breder gesprek’ voeren. Daarmee wordt waarschijnlijk de uitlevering van een door Marokko gezochte crimineel bedoeld.”

  Meteen uitleveren!

 5. weer opnieuw

  politiek en stront vlekken maken meer kapot dan je lief is

 6. Vlaswiek

  Buigpolitiek, Marokko smult ervan. Wanneer gaat Broekers een hoofddoek opdoen?

 7. Buzz68

  Tja… Dit bewijst maar weer eens hoe goed het vrouwenquorum is. Moeten we ook doorvoeren in het bedrijfsleven, dan kunnen we straks met z’n allen aansluiten in de rij bij de voedselbank.

  1. Wesley Benbow

   Je bedoelt waarschijnlijk ‘vrouwenquotum ‘.

  2. Vlaswiek

   @Buzz68: Negeer de zuiger en wordt niet gezogen!

  3. Rechtsaf

   @buzz ik denk dat dit weinig met het vrouwenquotum heeft te maken, het wordt duidelijk met wat voor smerig Afrikaans land we eigenlijk te maken hebben, en je kunt ook zeggen dat deze vrouw niet bekwaam is, dit keur ik ook goed..

   1. Vlaswiek

    @RA: Ik ook! Deze vrouw is Golie.

 8. Vrijedenkert

  De reactie van D666 Minister al-Qaq Kaag is nog het meest tenenkrommend in deze zaak!

  Sigrid al-Qaq Kaag: Geen onwil van Marokko, maar ‘agendatechnische kwestie’
  De minister die daarvoor verantwoordelijk is, Sigrid al-Qaq Kaag (D666, Buitenlandse Over de Balk en Weggeefzaken) sprong een dag later in de bres voor Marokko. Volgens haar betrof het een ‘hele simpele agendatechnische kwestie’ en was er geen sprake van onwil vanuit Marokko. ‘Ik weet zeker dat het een planningskwestie is.’

 9. DidiMadloba

  Dit is kortzichtige partijpolitiek. Ankie Knol wil bij de volgende verkiezingen wat PVV-ers terug halen naar de VVD, en voor dat doel creëert ze een beeld dat Marokkanen verschrikkelijk zijn. Nog net niet roept ze om “minder Marokkanen”.
  Dat dit de diplomatieke verhoudingen voor jaren verpest, en een vruchtbare samenwerking praktisch onmogelijk maakt interesseert haar geen zier: partijbelang gaat voor.

 10. Response

  Knol slaat nog geen deuk in ’n pakje boter bij die Marokkanen. Hoog blablabla-gehalte. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zij is er een van. Optiefen met dit soort slapjanussen.

 11. jan1

  Humm geen schuttingtaal en toch krijg ik er iets niet door?

 12. jan1

  Hoorde Arjan Noorlander uitleg geven op nieuwsuur.
  Over onze staatssecretaris die als een olifant in de bekende kast werkt en dat Spanje dit subtieler doet.
  Wat wat onderbelicht bleef was dat Spanje gedwongen goederen en geld levert en handel moet drijven,voor beperkte terugname van Marokkanen.
  Afpersing dus.
  De 2e kamer staat voor een keuze ?
  De knuppel of buigen?
  Denk dat Blok voor het laatste kiest het is niet voor niets dat Kaag 1 miljard cadeau geld heeft.
  Stel het volgende voor .
  Statiegeld systeem maar dan een beetje anders:)
  Bij inlevering van 1 Marokkaan laten we zeggen 50000 euro te goed (valt op af te dingen)
  Het voordeel?
  Het politieke straatje blijft schoon want we doen dit spontaan en vrijwillig!
  We brengen verdwaalde personen terug naar huis!:)gratis.

  Ps misschien heeft Buitenlandse Zaken nog een paar Toyota’s over?
  Die komen goed van pas in Z/W Sahara?

 13. C.A.Barstow

  Dat krijg als je mensen op basis van vriendjes politiek op plekken zet
  waar zij op een prachtige wijze door de mand vallen en van Nederland het lachertje van Europa maken, het is huilen met de pet op.
  Goed om te zien hoe dit roverskabinet steeds meer als een idioot stommiteiten kabinet in de schijnwerpers komt te staan.
  Het wordt tijd dat ons land weer een normaal land wordt.

  Stem FvD/PVV.

 14. Kristalix

  Terugsturen het islamitische gajes.
  Bezuinigen? Maak de gevangenissen maar leeg.

  De hele meuk terugsturen.

  Incluis gajes in azielzoekers centra.
  Enkeltje zandbak is goedkoper en effectiever.
  Met bijkomend voordeel dat de kans uiterst klein is dat ze ooit nog terugkomen.

 15. Rosasolis

  A. Broekers-Knol heeft niets fout gedaan! Zij heeft het beleid van onze coalitie aan Marokko doorgegeven, en heeft geprobeerd met deze land tot een oplossing te komen. De waarheid is dat Marokko geen ex – IS vrouwen, kinderen en strijders met zowel een Nederlandse – en een Marokkaanse willen terughalen. Terwijl hun Marokkaanse paspoort nog geldig is, volgens de Marokkaanse wet. De blaam in deze zaak zit met Marokko, en niet met onze staats-secretaris. Het is niet moeilijk om diplomatische problemen te veroorzaken als het in je voordeel kan werken! In de koran staat het dat je mag liegen, als het in je voordeel kan werken. Wij kopen geen groente en fruit
  meer uit Marokko. Hopelijk zal Nederland binnenkort geen dubbele nationaliteiten en paspoorten meer erkennen.

 16. Wim Vreeswijk

  Je moet die subsidiekraan richting Marokko dichtdraaien alsmede de stroom van 16 miljard euro die jaarlijks uit ONZE economie wegstroomt en via Marokko, Turkije, Dubai en EU-land wordt witgewassen, droogleggen ! Ga daar nu eens mee beginnen

 17. Maurits Dekker

  De 2e afspraak, die Ankie Broekers-Knol op vrijdag 6 december met de Marokkanen had, werd op het allerlaatste moment afgezegd.
  En wel zonder opgaaf van redenen.
  In de diplomatieke wereld is dit een uiterst onbeschofte manier van optreden.
  Niet alleen werd de staatssecretaris zwaar beledigd, maar met haar de hele regering.
  Het is dan ook misselijkmakend dat figuren als mevrouw van Tongeren (CDA) en mevrouw Kaag (haar arabische achternaam kan ik niet onthouden) deze staatssecretaris ook nog eens zwaar beledigen door het voor de Marokkaanse barbaren op te nemen.
  De Nederlandse refering heeft slappe knieën en een ruggegraat van stopverf.
  Met smart kijk ik uit naar de volgende verkiezingen. Hoe eerder hoe beter.

  1. Rosasolis

   @Maurits Dekker: wat een hoop onzin.

  2. Vrijedenkert

   Helemaal niks aan de hand zegt madam al-Qaq!

   Sigrid al-Qaq Kaag: Geen onwil van Marokko, maar ‘agendatechnische kwestie’
   De minister die daarvoor verantwoordelijk is, Sigrid al-Qaq Kaag (D666, Buitenlandse Over de Balk en Weggeefzaken) sprong een dag later in de bres voor Marokko. Volgens haar betrof het een ‘hele simpele agendatechnische kwestie’ en was er geen sprake van onwil vanuit Marokko. ‘Ik weet zeker dat het een planningskwestie is.’

 18. Michael M

  We hebben een te slappe houding tegenover andere landen. En we hebben niet de juiste mensen op de juiste post dan alleen maar mupperts poppen van de VVD, CDA, PVDA, 66, GL…

 19. Michael M

  Maurits, dat klopt. Het begon met Balkenende 1,2, Rutte 1,2,3 en het gaat maar door met slap knikkende knieën beleid ruim 17 jaar en dat is heel lang.

 20. Bes Tolen

  Nederland heeft altijd op dit onderwerp een zwak en ontwijkend beleid gevoerd. Dat Broekers geen succes heeft, is dan logisch want Nederland wordt niet serieus genomen.
  Dat ligt niet aan Broekers maar aan haar voorgangers en wat al niet meer zich met at soort zaken (veelal ten onrechte) bemoeit. Het is ook de vraag of Kaag hier op eigen houtje zo maar wat onderneemt. Dit is dan echt ongewenst.

 21. Pescador

  het zijn een verschrikkelijk stelletje amateurs en graaiers en landverraders daar in den haag . bah bah en nog eens bah om ziek van te worden ze kunnen werkelijk helemaal niks

  1. DidiMadloba

   Rustig maar!
   Het zijn politici, geen managers.
   Een dictatuur heeft managers.
   Jammer dat dictaturen ook ernstige nadelen hebben.

   1. weer opnieuw

    het zijn zelfverrijkers , die zijn nog erger dan managers of dictaturen

 22. Kleurloze Politiek

  @Rosasolis : spreek asjeblieft niet over Marie waar jij geen kennis van hebt..
  In de Koran staat totaal niet dat liegen toegestaan is sterker nog het is een grote zonde ongeacht om welke reden een leugen is niet toegestaan en ook niet tegen een ongelovigen..
  En ten tweede de kranten melden hier alleen maar de helft van het verhaal.
  Want de Marokkaanse Ambassade heeft nooit een officiële afspraak gepland.
  De afspraak was om eerst een volledige agenda voor te leggen waarin meerdere politieke punten besproken zouden worden waar de agenda punt asiel er 1 van was.
  De staatssecretaris heeft echter geen gehoor gegeven aan deze punten en heeft eenzijdig een afspraak willen plannen.
  En dat was niet de afspraak want minster van buitenlandse zaken heeft toegegeven dat Nederland met een grote delegatie naar Marokko zou afreizen om meerdere punten met zijn marokkaanse Collega’s af te handelen.
  Het is gewoon oer dom van de staatssecretaris om op eigen houtje die afspraak te plannen terwijl de minister van buitenlandse zaken juist een complete agenda te willen bespreken.
  Kijk dit is het echte verhaal..
  De minister van buitenlandse zaken en Rutte zijn niet voor niets terughoudend naar de pers want de staatssecretaris heeft gewoon geblunderd.

 23. DidiMadloba

  De VVD wil vast wel graag aantonen dat alle Marokkanen niet deugen.

  Alleen vergeet Ankie Knol dat ze daar zit als bewindspersoon namens het Kabinet en niet als VVD politica.

  Het lijkt me tijd deze bejaarde bewindsvrouwe opnieuw met pensioen te sturen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.