Wegbezuinigen Defensie is naïef en levensgevaarlijk

Geen categoriejul 24 2014, 10:15
Het neerschieten van vlucht MH17 door Poetins rebellen is de zoveelste reden om Defensie niet weg te bezuinigen.
Het vorige kabinet bezuinigde één miljard euro op Defensie, het huidige kabinet van VVD en PvdA haalt nog eens bijna 200 miljoen euro af van het budget voor Defensie. Voor opeenvolgende kabinetten is Defensie steeds een sluitpost geweest. Onze politici zijn een tikkeltje, nee, wat zeg ik, behoorlijk naïef.
Chaos
De politici in de bubbel van het Binnenhof denken dat we in een vredige wereld leven waarin we ons niet meer zorgen hoeven te maken om oorlog. Zij denken dat er orde is in de wereld, in plaats van chaos. En dus denken ze dat we het leger net zo goed min of meer kunnen opheffen door jaarlijks geld weg te halen bij Defensie en militairen in de kou te laten staan. Dat is een groot misverstand.
Oké, eerlijk is eerlijk: niet iedere politieke partij wil Defensie kapotbezuinigen, maar verreweg de meeste partijen in het parlement wél. Dat we leven in een veilige wereld zonder oorlog en dat we dus geen behoefte hebben aan een stevig en daadkrachtig Defensie-apparaat is pertinente onzin. De bewijzen liggen voor het oprapen. De talloze brandhaarden in de wereld vinden weliswaar niet direct op ons grondgebied plaats, maar ze schaden wel onze economische en politieke belangen.
Rusland
Dat we leven in een chaotische wereld waarin oorlog en terreur nooit ver weg is, ook niet voor ons Nederlanders, werd op verschrikkelijke wijze duidelijk op 17 juli, toen vlucht MH17 werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. 193 Nederlanders kwamen om. Gisteren was een dag van nationale rouw. Iedereen in Nederland was - en is - in gedachten bij de slachtoffers en de nabestaanden.
De daders zijn bekend, ook al willen sommigen (met name aanhangers van complottheorieën) daar niet aan. De aanslag is gepleegd door de pro-Russische 'rebellen' die door Vladimir Poetin worden gesteund op alle mogelijke niveaus: politiek, militair en financieel. Zij hebben met luchtafweergeschut onze mensen uit de lucht geschoten. Poetin is mede-verantwoordelijk. Nederland moet iets doen en moet daarbij alle opties openhouden.
Koude Oorlog
Jaap de Hoop Scheffer maakte vanochtend in het Financieele Dagblad een treffende analyse van de situatie: "Het is zonder twijfel de ernstigste crisis sinds de Koude Oorlog en ik durf niet te voorspellen hoe dit afloopt. De urgentie om onze Defensie op orde te brengen is enorm. Iemand die daar nu nog niet van overtuigd is, leeft in een andere wereld." Volgens De Hoop Scheffer moet de politiek echt stoppen met het bezuinigen op Defensie. "We moeten ons voorbereiden op een langere periode van instabiliteit." En:

"Kijk hoe Europa omgeven is door een grote boog van instabiliteit. In het oosten, maar ook in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Laten we niet op een ochtend wakker worden, zoals dat in een andere episode van onze geschiedenis is gebeurd, om te constateren dat we te weinig hebben gedaan."

Dit najaar gaat het kabinet samen met gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP om tafel om te onderhandelen over de begroting van 2015. Defensie zal ter sprake komen en er zal vast wat extra geld naartoe gaan. Maar het zal veel te weinig zijn als alleen ChristenUnie en SGP eisen dat er meer geld naar Defensie moet. Een paar miljoen erbij is niet genoeg. Nederland zit ver onder de NAVO-norm van twee procent van het BNP. Nederland gedraagt zich als een free rider, zoals een blog het eind vorig jaar krachtig maar correct formuleerde.
De vraag is: wat gaat Rutte de komende maanden doen? Verdedigt hij onze belangen of verkwanselt hij ze juist?
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten