Bij "hele, hele stoute dingen" vliegt Krol eruit

Geen categorienov 08 2014, 21:00
Wat is dat nou weer voor onzinnig taalgebruik van 50Plus?
50Plus partijvoorzitter John Struijlaard zei vandaag bij de algemene ledenvergadering van zijn partij dat fractieleider Henk Krol eruit vliegt als hij "hele, hele, hele stoute dingen" heeft gedaan. Vooralsnog is daar wat hem betreft geen sprake van: er is nog niets bewezen in zijn ogen, er is slechts roddel, achterklap en verdachtmakingen. Zolang dat zo blijft mag Krol gewoon blijven zitten.

„Dat laatste weet Henk Krol van mij drommels goed en hij heeft dat ook goed in zijn oren geknoopt”, zei Struijlaard. Hij verdedigde Krol, die verwikkeld is in een subsidieaffaire, en legde ook uit waarom het partijbestuur zich niet bemoeit met de „achterklap, insinuaties, verdachtmakingen en roddels” over fractievoorzitter Henk Krol.

Er zijn leden, gaf Struijlaard toe, die boos zijn op Krol vanwege zijn duidelijke mismanagement bij de Gay Krant en het waarschijnlijk oneigenlijke gebruik van subsidies, maar qua ledenbestand gaat het 50Plus nog altijd voor de wind. Sinds september zijn er bijvoorbeeld 295 nieuwe leden bijgekomen tegen een magere 63 die het lidmaatschap hebben opgezegd. Conclusie: bejaarden vinden het prima dat Krol zijn eigen werknemers met een mes in hun rug heeft gestoken zolang hij zich nú maar inzet voor hun egoïstische en kortzichtige belangen.
Allemaal leuk en aardig, maar ik val vooral over het volgende: het taalgebruik van meneer de voorzitter. Krol wordt beschuldigd van bijzonder ernstige praktijken waaronder het niet betalen van pensioenpremie voor zijn werknemers en het op onjuiste wijze gebruiken van subsidies van de overheid. In het eerste geval heeft hij zijn werknemers verraden, in het tweede de belastingbetaler. Dat zijn geen "hele, hele, hele stoute dingen" - dat soort termen gebruik je voor kinderen die 5 euro uit de portemonnee van hun moeder halen om stiekem snoep te kopen, niet voor een gesjeesde politicus die de boel (misschien) op grote schaal bedrogen heeft.
Door dat soort taalgebruik ontkom je niet aan de indruk dat 50Plus de zorgen over Krols gedrag niet serieus neemt. Op termijn kon dat die club weleens meer stemmen kosten dan Struijlaard en co. denken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten