Noord-Korea laat Amerikaanse spionnen vrij

Geen categorienov 08 2014, 20:00
De stalinisten doen een handreiking aan het westen.
Noord-Korea heeft de twee 'Amerikaanse spionnen' die het eerder gearresteerd had eindelijk vrijgelaten. Dat bericht de NOS:

Noord-Korea heeft de Amerikanen Kenneth Bae en Mathhew Todd Miller vrijgelaten. De twee reizen samen terug naar de Verenigde Staten met de directeur van de Amerikaanse Inlichtingendienst, James Clapper. Matthew Todd Miller (24) werd opgepakt toen hij als toerist het land binnen kwam in april van dit jaar. Hij zou toen in Pyongyang zijn paspoort verscheurd hebben. Daarna vroeg hij asiel aan maar het regime zette hem gevangen en veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van zes jaar.

Dat vind ik wel weer hilarisch: je komt aan in Noord-Korea en vraagt asiel aan, en wat gebeurt er vervolgens? Juist ze sluiten je gewoon op omdat je zogenaamd een spion bent. Hoe bruut is dat zeg? Ongekend, eigenlijk, zeker omdat Miller waarschijnlijk geestelijk gewoon niet goed in elkaar zit - een geestelijk gezond mens probeert immers a) niet naar Noord-Korea te verhuizen en b) al helemaal niet als "asielzoeker." Dan is er echt een draadje los bij je.
Hoe dan ook, het heeft er alle schijn van dat het Noord-Koreaanse regime iets wil van Amerika. Normaal gesproken laten Kim Jong-Un en co. namelijk niet zomaar westerse gevangenen gaan. De vraag is dan ook: heeft Noord-Korea hier al iets voor teruggekregen of krijgen ze in de toekomst iets van het westen? Zo ja, wat?
Vorige maand reisden enkele Noord-Koreaanse diplomaten naar Zuid-Korea. Volgens verschillende berichten rond die Koreaanse top zouden de stalinisten zich behoorlijk gematigder hebben opgesteld dan in het verleden. Je vraagt je daarom onderhand af of er misschien veranderingen op komst zijn. Voor hun volk zou dat in ieder geval een zegen zijn: dat komt letterlijk om van de honger.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten