Bijstandsfraudeurs steeds vaker betrapt

Geen categorieaug 12 2013, 13:00
Mooi?
Je zou denken: goed nieuws!

Gemeenten ontdekken ongeveer een kwart meer bijstandsfraude dan enkele jaren geleden... In 2010 werden 367 strafrechtelijke fraudeonderzoeken gestart in Amsterdam en vorderde de gemeente 3,36 miljoen euro terug aan onterecht ontvangen uitkeringen, meldt de Volkskrant. Vorig jaar zijn 560 fraudeonderzoeken uitgevoerd wat leidde tot een verdubbeling van het ontdekte fraudebedrag.

De reden dat ik hier niet onverdeeld blij mee ben is dat dit voor een groot deel komt doordat de ene burger de andere verklikt. Feitelijk zet de staat dus mensen tegen elkaar op. We worden aangemoedigd om elkaar te bespioneren.
Het behoeft geen nadere uitlegt dat dit een bijzonder ongezonde en zorgwekkende ontwikkeling is. Het is aan de staat om ervoor te zorgen dat dit soort regels gehanteerd worden zonder ons tegen elkaar op te zetten. Dat is al helemaal het geval aangezien het prima mogelijk is om dit probleem op andere manieren aan te pakken. Den Haag kan de regels strenger maken, er kan beter gecontroleerd worden door de autoriteiten zelf, en de bijstand kan zo hervormd worden dat men er niet jaren en jaren gebruik van kan maken. Op die manieren voorkom je bijstandsfraude ook, terwijl je buren niet tegen elkaar hoeft op te zetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten