Nieuwe ov-chip is een enorme goudmijn voor vervoerders

Geen categorieaug 12 2013, 12:43
Ach jee, wat toevallig nou zeg. Wie had dat verwacht?
Bronnen bij ov-vervoerders vertellen De Telegraaf dat hun werkgevers jaarlijks tientallen miljoenen aan gratis geld verdienen doordat reizigers vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart. De krant legt uit:

Bij gebruik van de chipkaart betaalt de reiziger voordat de reis begint een instaptarief bij wijze van borg. Bij bus, tram en metro is dat vier euro, bij de trein tien tot twintig euro. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de feitelijke kosten van de reis. Het restant wordt bijgeschreven op de kaart. Vergeet je uit te checken, dan ben je je borg kwijt. Gemiddeld vergeet ongeveer 1 procent van de reizigers dat, zeggen bedrijven als NS, Veolia en Connexxion.

Het is daarom niet zo raar dat Consumenten- en reizigersorganisaties als ANWB en Rover vinden dat deze tientallen miljoenen euro's helemaal moeten terugvloeien naar de reiziger. Een woordvoerder van "Voor een beter OV" legt uit dat het systeem een paar weken geleden helemaal uitviel in Haarlem, waardoor iedereen zijn borg kwijt was. Vervolgens werd die borg niet automatisch teruggegeven, maar moesten passagiers er zelf actief achteraan. Dit terwijl veel mensen niet eens weten dat ze in zo'n geval hun geld kunnen terugkrijgen.
De vervoersbedrijven verweren zich door te stellen dat we medelijden met ze moeten hebben omdat hun kosten ook fors zijn toegenomen. Ja, echt waar. Zo betaalden ze bij een papieren kaartje 5 ton aan beheerskosten, maar bij het chip-systeem maar liefst 5 miljoen.
Dat hakt er inderdaad wel in zeg! Dan is je netto-winst uit niet-geleverde prestaties namelijk slechts 25.500.000,00 in plaats van de 30.000.000,00 waar De Telegraaf het over heeft.
Je zult er maar van moeten leven... Wat een nachtmerrie.
En nu het ergste deel van dit verhaal: volgens GeenStijl onderschat De Telegraaf deze gratis inkomsten. Het roze weblog beweert namelijk - en uitgaande van de cijfers die zelf worden gegeven door vervoersbedrijven lijkt dat te kloppen - dat de werkelijk extra inkomsten 59.000.000,00 tot 118.000.000,00 bedragen.
Is het een idee dat de hoge dames en heren in Den Haag hier iets aan doen of vinden ze het wel best dat de niets vermoedende ov-reiziger zo wordt uitgeknepen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten