Bizar: kabinet mag lekken, Tweede Kamerleden niet

Geen categoriesep 10 2014, 13:31
Kan het nog gekker worden in dit land?
De griffier van de Tweede Kamer heeft eerder vandaag namens de voorzitter bevestigd dat er twee regels gelden voor het lekken van geheime informatie. Als kabinetsleden zich daar schuldig aan maken (bijvoorbeeld om de kiezer op een bepaalde manier te beïnvloeden) is er niets aan het handje. Jammer, maar hé, zo gaat dat nu eenmaal. Het is tegenwoordig bijzonder moeilijk om lekken te voorkomen.
Aan de andere kant geldt dat, als Kamerleden zich schuldig maken aan precies hetzelfde feit, zij wél in de problemen komen. De Rijksrecherche wordt er dan mede op instigatie van de regering bij gehaald en het lekkende Kamerlid moet ernstig rekening houden met vergaande maatregelen tegen hem/haar.
Voor u denkt dat zoiets nooit zou gebeuren: helaas is niets minder waar. Verschillende Kamerleden zijn al in de problemen gekomen, niet omdat ze daadwerkelijk iets hadden gelekt, maar omdat ze daarvan werden verdacht. Dit terwijl die mensen gewoon hun werk proberen te doen (zij mogen dat soort documenten namelijk wel degelijk inzien, wat logisch is aangezien ze anders niet goed kunnen functioneren en hun controlerende taak niet kunnen uitvoeren).
Tegenwoordig geldt dus officieel dat Kamerleden van oppositiepartijen keihard worden afgestraft, terwijl Kamerleden de regeringspartijen (inclusief D66, CU en SGP!) en kabinetsleden zoveel kunnen lekken als ze willen; geen haan die daar naar kraait.
Dit is een serieuze ondermijning van ons democratische systeem. Veel zorgwekkender - en meer bizar - wordt het niet.
Hieronder de brief in kwestie (pdf-waarschuwing).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten