Blaast de PvdA de coalitie op vanwege strafbaarstelling illegaliteit?

Geen categorieapr 26 2013, 15:14
Steeds meer PvdA'ers maken zich boos over de strafbaarstelling van illegalen.
Eergisteren besteedde Nieuwsuur veel aandacht aan het 'debat' in PvdA-kringen over de strafbaarstelling illegaal verblijf in Nederland. De onrust hierover neemt namelijk rap toe in sociaaldemocratische kringen. Zo is er een petitie opgezet die ondertussen door al meer dan 5.000 PvdA-leden is ondertekend. Als partijtop weet je dan dat je een probleem hebt - een heel gróót probleem zelfs. Zeker als je bedenkt dat de tegenbeweging geleid wordt door oud-fractieleider Job Cohen; een man die politiek weliswaar gefaald heeft, maar nog steeds behoorlijk populair is in progressieve kringen.
Morgen zullen Samsom en co. tekst en uitleg moeten geven bij het partijcongres in Leeuwarden (of all places). Het is nog maar de vraag of Samsom zijn rug ook recht kan houden als het héle congres de kabinetsplannen aangaande illegaliteit afwijst.
Hoe kan Samsom daar weerstand aan bieden? Kan hij het zich veroorloven om zijn eigen achterban te negeren? Ik denk het niet: hij jaagt de linkse kiezer dan in de armen van, met name, de SP. Roemer en co. zullen daar ongetwijfeld heel blij mee zijn, maar voor de PvdA-top ligt dat toch net even anders. Je zou zeggen: mission impossible.
Aan de andere kant kan Samsom eigenlijk ook niet toegeven aan de druk. De VVD heeft bij monde van fractieleider Halbe Zijlstra al duidelijk gemaakt dat men niet eens wil overwegen om een stapje terug te doen op dit terrein. Helemaal gek is dat niet, aangezien de VVD continu water bij de wijn moet doen, terwijl de PvdA steeds haar zin krijgt. Als libeleraal maak je je geheel overbodig en vooral ongeloofwaardig als je nu wéér toegeeft.
Samsom heeft alleen maar slechte keuzes: in het ene geval jaagt hij zijn eigen achterban tegen zich in het harnas, in het andere jaagt hij het kabinet op. Het is aan hem om te kiezen welk pad hij het liefst volgt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten