Bolkestein: Nederland moet uit de euro stappen

Bolkestein: Nederland moet uit de euro stappen

"De monetaire unie is totaal mislukt".

Het hoge woord is eruit. Eindelijk is er een echte Nederlandse prominent die voor uittreding uit de euro pleit. Het gaat, dit zal u niet verbazen, om oud-VVD leider Frits Bolkestein.

De liberaal pur sang deed de boute uitspraak gisteren op een EU-symposium van de ChristenUnie. Bolkenstein zei daar, aldus het AD, dat het kabinet naar twee mogelijkheden moet kijken: ten eerste naar volledige uittreding en ten tweede, als dat niet mogelijk blijkt, naar invoering van een zogenaamde tripple A-euro, waaraan alleen de economisch sterkste landen mogen meedoen.

Bolkenstein ging verder:

"De monetaire unie is totaal mislukt. De euro is een slaappil gebleken die Europa heeft doen indutten in plaats van na te denken over onze concurrentiekracht."

Ook het Europees Parlement moest het ontgelden:

"Dat is niet representatief meer voor de Nederlandse en Europese burger. Het leeft een federale fantasie uit, die niet langer houdbaar is".

En dat is niet alleen zo vanwege de euro, maar ook vanwege de onoverbrugbare culturele verschillen:

"Er bestaan enorme verschillen tussen de Europese landen. We hebben ook geen gezamelijke taal. En de waarden die we wél delen zijn westers en niet Europees".

Bolkstein doet zijn beklag niet alleen, hij heeft ook een plan voor de toekomst. Volgens hem ziet de weg vooruit er als volgt uit:

"Laten we stoppen met de euro en in plaats daarvan de interne markt versterken. Dat heb ik als eurocommissaris ook jaren gedaan en dat is heel goed. Daar hebben we de euro niet voor nodig".

Daar komt dan nog eens bij - je zou denken dat dit niet héél onbelangrijk is, vindt u niet meneer Bolkestein? - dat zo'n regeling wél kan rekenen op de steun van de 'Europese' burger.

Laten we hopen dat meer prominente VVD'ers in Bolkesteins voetsporen treden en het kabinet óók oproepen om afscheid te nemen van de euro. Rutte en Dijsselbloem zullen daar ongetwijfeld geen gehoor aan geven, maar hé, het zorgt in ieder geval voor vermaak én het geeft de eurosceptische beweging meer geloofwaardigheid. Daar varen we allemaal wel bij.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties