BREKEND: Halbe Zijlstra treedt af na nepnieuwsvertoning rondom Poetin en zijn buitenhuis

Geen categoriefeb 13 2018, 17:09
Vanmiddag rond vijf uur heeft minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra zijn aftreden als minister van buitenlandse zaken bekendgemaakt. De verklaring van de VVD'er in de Tweede Kamer volgt op een tumulteuze twee dagen waarin de vertrouweling van Mark Rutte flink over de knie is gehaald vanwege het verkondigen van leugens rondom zijn niet plaatsgevonden aanwezigheid in een buitenhuisje van de Russische president Poetin.
Halbe Zijlstra is vanmiddag aftreden als minister van buitenlandse zaken. Hij deed dat in een debat dat diezelfde middag nog was aangevraagd, nadat maandagochtend bekend werd dat Halbe Zijlstra op een VVD-congres in 2016 onwaarheden had verteld over zijn zogenaamde aanwezigheid in het buitenhuis van Vladimir Poetin, waar die laatste zou hebben gesproken over Groot-Rusland.
Het debat dat gevoerd zou worden met Zijlstra en premier Rutte is daarmee niet van de baan. Alhoewel veel oppositiepartijen graag op een later, en minder emotioneel, moment zouden doorpraten met de premier forceerde de coalitie (daarbij gesteund door de PvdA, PvdD en FVD) toch gewoon dat het debat vanavond gevoerd gaat worden.
https://twitter.com/thierrybaudet/status/963437745996779520
Daarbij zal de focus vermoedelijk liggen op Rutte's rol in het debacle. De premier was namelijk al weken op de hoogte van de leugen van Zijlstra, zo kon de Kamer lezen in een brief die laatstgenoemde vlak voor zijn aftreden aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin meldt hij dat Rutte al in januari geïnformeerd is over het feit dat de ex-minister gelogen heeft over zijn aanwezigheid bij een gesprek met Poetin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten