Eerste Kamer stemt nipt in met nieuw D66-donorsysteem: als u uw mond houdt, bent u dus vanaf nu orgaandonor

Geen categoriefeb 13 2018, 17:00
Feest! Iedereen die zich niet heeft geregistreerd als orgaandonor of orgaanweigeraar is vanaf de publicatie van het wetsvoorstel van Pia Dijkstra in de Staatscourant dus stiekem dus lekker toch volautomatisch orgaandonor geworden.
De Eerste Kamer maakte er een thriller van, maar na urenlang voor de zoveelste keer vergaderd te hebben over de wet voor actieve orgaandonatie van D66'er viel tegen half vijf vanmiddag toch de beslissing: met een zeer krappe minderheid van 38 tegen 36 zetels besloot de zogeheten 'chambre de reflexion' in te stemmen met een wet die alle Nederlanders die zich niet expliciet afmelden automatisch tot orgaandonor te benoemen. Eén senator (Arda Gerkens van de SP) was afwezig bij de stemming, omdat zij om persoonlijke redenen niet voor kon stemmen maar inhoudelijk akkoord was.
Dat betekent dus dat D66 het voor elkaar heeft gekregen om de overheid binnen te laten in het ziekenhuis bij het einde van het leven. En daarmee is D66 ongetwijfeld heel erg gelukkig, want de overheid is een fenomeen dat zoveel mogelijk moet worden omarmd. We zien het in de discussie over de nieuwsverziening en de al dan niet aanwezige beïnvloeding vanuit Rusland: de overheid moet het nieuws gaan factchecken op de één of andere manier.
En nu zien we het ook terug rondom de orgaandonatie: de overheid bepaalt voor u dat u orgaandonor bent, ook al bent u misschien helemaal niet in staat tot een solide of doorgronde afweging daartoe. D66 - en kennelijk een sociaal-liberale Kamermeerderheid met hen - duwt het u nu gewoon door de strot. De overheid is namelijk mooi, en de overheid is machtig. Zeker als D66 aan het roer is: dan helemaal. Lang leve de zonnekoning Alexander Pechtold en zijn scriba Pia Dijkstra; de overheid en het D66-partijcongres vormen één prachtig orgaan. En nee, die kunt u niet verwijderen voor donatie aan één of andere bananenrepubliek. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Dus. Wen er maar aan. Uw organen zijn natuurlijk van uzelf, maar als u overlijdt dan zijn ze ook een beetje van Vadertje Staat. Tenzij u zich afmeldt, natuurlijk, en dan maar hopen dat uw bezwaren goed geregistreerd in de overheidscomputers terechtkomen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten