BREKEND: terrorist met machete en rugzak steekt in op soldaat bij Louvre, riep 'allahu akbar'

BREKEND: terrorist met machete en rugzak steekt in op soldaat bij Louvre, riep 'allahu akbar'

In Parijs is zojuist waarschijnlijk een aanslag voorkomen door de oplettendheid van een Franse soldaat. De terrorist zou een machete, meerdere messen en een tas met onbekende inhoud bij zich hebben gehad en "allahu akbar" geschreeuwd hebben.

Rond 10 uur vanmorgen is geheel Parijs voor de zoveelste keer in opperste staat van paraadheid geplaatst door een "ernstig veiligheidsincident" dat plaatsvond bij het Louvre. Een man zou daar, gewapend met een mes en in het bezit van een tas met nog onbekende inhoud, geprobeerd hebben om een winkel in het winkelcentrum bij het museum binnen te dringen. Toen een soldaat het niet vertrouwde is dat alles uiteindelijk uitgelopen op het neerschieten van de man:

Ook het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een ernstig incident:

Het lijkt er dus op dat hij niet heeft kunnen doen wat hij wilde, wat dat ook geweest mag zijn. Als deze man inderdaad van plan was om een bloedbad aan te richten - en dat lijkt aan de hand van het gevonden mes nogal waarschijnlijk - dan is de soldaat die hem gestopt heeft een held die waarschijnlijk een vreselijke terreurdaad heeft voorkomen. Vooralsnog ligt alles natuurlijk stil rondom het museum en is de omgeving hermetisch afgegrendeld, zoals deze beelden die kort na de verijdelde daad verschenen tonen:

Inmiddels is duidelijk geworden dat hij maar liefst meerdere steekwapens, waaronder een machete en messen, bij zich had. Hij zou zijn neergeschoten toen hij probeerde een soldaat te steken terwijl hij - helaas totaal niet verrassend - "allahu akbar" schreeuwde. De soldaat die hij probeerde te doden is lichtgewond geraakt, maar lijkt het er gelukkig dus levend vanaf te brengen:

Gedurende de dag zullen er ongetwijfeld meer details naar buiten komen over wat hier zich precies heeft afgespeeld: vooral de inhoud van de koffer en de identiteit van de dader, alsmede zijn evenuele links met terreurgroep, zullen terecht centraal staan. Zodra daar betrouwbare berichten over zijn zullen wij die hier op De Dagelijkse Standaard natuurlijk plaatsen. Laten we voor nu echter vooral hopen dat dit écht een geïsoleerd incident is wat met een sisser is afgelopen, en dat het niet een voorbode is van nog meer bloedvergieten in een land dat al zoveel heeft moeten lijden onder de terreur van een extremistische minderheid.

UPDATE:

Inmiddels is duidelijk dat er geen explosieven in de rugzak zaten. Wat er dan wél in zat is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat hij tot de tanden toe bewapend was, en van plan was om een bloedbad aan te richten. Een andere man die zich 'verdacht gedroeg' is opgepakt, maar er nog niet duidelijk of hij ook daadwerkelijk wat met deze aanslag te maken had.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer