Britse miljardair en Brexit liefhebber vlucht naar belastingparadijs Monaco

Geen categorieaug 10 2018, 15:00
Wat is het domste wat je kan doen als je de rijkste man bent in het Verenigd Koninkrijk en een fervent voorstander bent van een harde Brexit? Inderdaad, het land verlaten. Jim Ratcliffe, de eigenaar van het grote bedrijf Ineos, verhuist naar Monaco, wereldwijd bekend als belastingparadijs. Deze actie schaadt de reputatie van Ratcliffe en de geloofwaardigheid van een succesvolle Brexit.

Ratcliffe wil niet op de berichtgeving reageren. Een woordvoerder van zijn bedrijf Ineos zegt tegen The Guardian dat het om een privékwestie gaat. Het hoofdkwartier van Ineos blijft wel in Londen gevestigd.

In de aanloop naar het brexitreferendum in 2016 schaarde Ratcliffe zich in het leave-kamp. Hij zei dat Groot-Brittannië uitstekend zonder de Europese Unie zou kunnen.

Toen de uitslag bekend was, riep hij de regering op hard te onderhandelen: "Wanneer het erop aankomt en er punten worden gewonnen of verloren, is er geen ruimte voor zwakheid of opgeven". Ook zei hij dat de Britten de beste troeven in handen hebben.

Een persoonlijke kwestie die niets te maken heeft met een Brexit, zo het schijnt, maar het blijft verdacht. Het is natuurlijk zijn eigen keuze, maar uiteindelijk zal het een negatieve uitwerking hebben op zijn integriteit en geloofwaardigheid.
Het hangt nu allemaal aan een zijden draadje en dat draadje is het feit dat zijn bedrijf nu nog is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Als dat stiekem toch nog verandert, dan valt het naar beneden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten