Bruder Johann Ibn Goethe

Bruder Johann Ibn Goethe

Ook onze cultuur wordt geroofd.<--break->

"Ob der Koran von Ewigkeit sei?

Darnach frag ich nicht!

Ob der Koran geschaffen sei?

Das weiß ich nicht!

Daß er das Buch der Bücher sei,

Glaub ich aus Mosleminen-Pflicht."

Johann Wolfgang von Goethe, ofwel Bruder Johann Ibn Goethe, de moslim, schreef de tekst hierboven. Dat u het maar weet.

Het Goethe-Institut gaat op 7 november in De Balie "de invloed van de islam op het werk van Goethe" in de politiek correcte hersens rammen. Dit staat cultuurmasochisten in De Balie te wachten volgens de aankondigingstekst:

"In een nooit voltooide toneeltekst van Goethe komt de profeet Mohammed aan het woord. Deze fragmenten worden voor het eerst voor een publiek opgevoerd in De Balie. Tevens worden er gedichten voorgedragen uit de West-östlicher Divan."

Het idee dat uitgerekend Bruder Johann Ibn Goethe een moslim zou zijn geweest is absurd. Het prototype van de homo universalis, de schrijver, wetenschapper en politicus, de romantisch rationalist.

Iemand die voor zijn tijd zo ontwikkeld was en zoveel kennis had ging echt niet op de knieën voor de Kamelhändler Mahomet.

Van de Verlichtingsdenker Voltaire wordt ook gezegd dat hij in zijn "Essai sur les moeurs" uit 1765 de islam en haar profeet zou prijzen. Niets is echter minder waar. Als hij bij tijd en wijle al positief was geweest was dat met een doel, namelijk het aan de kaak stellen van godsdiensten in het algemeen. Eerder schreef hij al in 1741 het voor de islam niet onverdeeld gunstige Le Fanatisme ou Mahomet le Prophete. Ook in een brief aan de Pruisische koning Frederik de Grote schreef Voltaire duidelijke taal:

"Doch dass ein Kamelhändler in seinem Nest Aufruhr entfacht, dass er seine Mitbürger glauben machen will, dass er sich mit dem Erzengel Gabriel unterhielte; dass er sich damit brüstet, in den Himmel entrückt worden zu sein und dort einen Teil jenes unverdaulichen Buches empfangen zu haben, das bei jeder Seite den gesunden Menschenverstand erbeben lässt, dass er, um diesem Werke Respekt zu verschaffen, sein Vaterland mit Feuer und Eisen überzieht, dass er Väter erwürgt, Töchter fortschleift, dass er den Geschlagenen die freie Wahl zwischen Tod und seinem Glauben lässt: Das ist nun mit Sicherheit etwas, das kein Mensch entschuldigen kann, ... es sei denn, der Aberglaube hat ihm jedes natürliche Licht (des Verstandes) erstickt." (1740, Brief an Friedrich den Großen. Uit der Spiegel van 22-12-2001 "Der Glaube der Ungläubigen")

Vaak wordt als belangrijkste bewijs voor Goethe als islamiet een vers uit zijn werk "West-östlichen Divan" aangehaald, dat gebaseerd zou zijn op een vers in de koran. Deze sura 2, vers 115 luidt:

"Van God is het oosten en het westen. Waarheen jullie je dus ook wenden daar is Gods aangezicht. God is werkelijk alomvattend en wetend."

Goethe heeft dat verwerkt tot:

"Gottes ist der Orient!

Gottes ist der Occident!

Nord- und südliches Gelände

Ruht im Frieden seiner Hände."

Laat toevallig ook hedendaagse islamcritici graag uit de koran citeren; dat maakt hen toch heus niet tot volgelingen van de islam. Nou ja, op een enkele uitgetreden PVV'er na dan.

Als je Goethes werken doorploegt kom je meer van die islamliteraire teksten tegen. Zoals deze:

"Jesus fühlte rein und dachte

Nur den einen Gott im stillen;

Wer ihn selbst zum Gotte machte,

Kränkte seinen heil'gen Willen.

Und so muss das Rechte scheinen,

Was auch Mahomet gelungen:

Nur durch den Begriff des Einen

Hat er alle Welt bezwungen...."

Of deze laatste wat provocatieve:

"Närrisch, daß jeder in seinem Falle

Seine besondere Meinung preist!

Wenn Islam "Gott ergeben" heißt,

In Islam leben und sterben wir alle."

Het kan niet ontkend worden dat de tijdgeest ook een rol speelde, inclusief de groeiende fascinatie in bepaalde elitaire kringen naar de Oriënt. En daarmee is alles gezegd. Met wat uit hun verband getrokken tekstflarden hoeven wij echter ons Europees cultureel erfgoed nog niet te verkwanselen. Onze Verlichting en Romantiek en de basis van onze westerse vooruitgang hebben wij pertinent niet te danken aan islam, welk islam-revisionistisch beeld u ook probeert op te dringen. Een echte moslim zou ook nooit deze woorden van Goethe, de grootste Duitse schrijver en bekend wijnliefhebber, hebben neergepend:

"Ohne Wein und ohne Weiber, hol' der Teufel uns're Leiber!"

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

D66 betaalt afkoopsom aan slachtoffer grensoverschrijdend gedrag

Gisteren heeft het D66 ledenberaad plaatsgevonden over de MeToo affaires binnen de partij. De partij die uitblinkt in grensov...

Transgender in Charleroi mishandeld vanwege beledigen islam

Je mening geven over de islam blijft in het vrije westen tegenwoordig niet zonder gevolgen. Islamisten hebben het op je voorz...

Nederland officieel tweede wereldland na sluiten Ketheltunnel vanwege ziekmeldingen

Wat is Nederland in 12 jaar Rutte erop achteruit gegaan. Alles is duurder geworden, meer regelgeving en een grote overheid. S...

Lees meer

Net binnen

Nederland officieel tweede wereldland na sluiten Ketheltunnel vanwege ziekmeldingen

Wat is Nederland in 12 jaar Rutte erop achteruit gegaan. Alles is duurder geworden, meer regelgeving en een grote overheid. S...

Transgender in Charleroi mishandeld vanwege beledigen islam

Je mening geven over de islam blijft in het vrije westen tegenwoordig niet zonder gevolgen. Islamisten hebben het op je voorz...

D66 betaalt afkoopsom aan slachtoffer grensoverschrijdend gedrag

Gisteren heeft het D66 ledenberaad plaatsgevonden over de MeToo affaires binnen de partij. De partij die uitblinkt in grensov...

Caroline van der Plas (BBB) niet blij met Eurovision-winst Oekraïne: "Mensen stemden uit emotie"

BBB-leider Caroline van der Plas vond het bepaald niet indrukwekkend dat Oekraïne gisteren Eurovision won. "Ik vond het ook n...

Schokkende peiling De Hond: Rutte IV nog maar op 52 magere zetels, FVD, PVV en BBB in de lift

De regeringscoalitie heeft de afgelopen week wéér drie virtuele zetels moeten inleveren. Als er vandaag verkiezingen waren zo...

Lees meer