vlcsnap 2020 10 01 15h11m09s106

EU-nietsnutten over de knie gelegd, en erkennen episch vaccinfaalbeleid: 'Goedkeuring verliep te traag!'

Geen categoriefeb 10 2021, 19:00
Het mocht even duren maar de hoge bobo's in Brussel hebben dan eindelijk hun eigen fouten erkend. Vanaf het begin af aan heeft de Europese Commissie het probleem onderschat. Ze dachten dat een goedwerkend vaccinatiebeleid niet zo moeilijk was om te bedenken. In de praktijk bleek het toch een stuk moeilijker dan gedacht.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is met de billen bloot gegaan. Ze moest erkennen dat de EU enkele zeer pijnlijke missers heeft begaan wat betreft het late inkopen van vaccins door Europa, en de genante ruzie met farmaceuten.
Toch bleef de Duitse cheffin het beleid grotendeels verdedigen, maar ze geef toe dat er 'fouten' zijn gemaakt. Vanaf het begin liep de EU achter de feiten aan: de vaccins werden te laat goedgekeurd en ook ging men er klakkeloos vanuit dat wat er besteld was ook op tijd zou worden geleverd.
Dit is niet gebeurd en er brak een ware rel uit tussen de EU en AstraZeneca, die zelfs leidden tot een flinke misstap in Ierland. De EU had tijdens de besprekingen met de Brexit beloofd nooit een harde grens te trekken in Ierland, maar door het geblunder met de vaccinatiestrategie deden ze dit wel. Lidstaten waren hierover terecht kritisch.
https://twitter.com/vonderleyen/status/1359533622701797381?ref_src=twsrc%5Etfw
'We gaan nieuwe voorbereidingsmaatregelen treffen om in de toekomst beter voorbereid te zijn.'
Allemaal leuke en aardige beloftes, maar de EU is natuurlijk flink onderuit gegaan in deze crisis. Voor de Brusselse elite was en is de coronacrisis de perfecte mogelijkheid om te laten zien dat tijdens een grote crisis een 'sterk Brussel' het beste antwoord is om zo snel mogelijk uit zo'n crisis te raken. Alleen was er dus helemaal geen sprake van een sterk Brussel. Ze rommelde maar wat aan en uiteindelijk hebben veel niet-EU-lidstaten het individueel beter aangepakt dan Brussel. Hallo Verenigd Koninkrijk, Bahrain en Israël! Maar binnen de EU zijn ook landen als Duitsland met succes gaan bijsturen.
Wie kan het ze kwalijk nemen? Brussel leek stuurloos in het water liggen, dus natuurlijk zijn veel landen zelf initiatief gaan nemen. Alleen maar goed, maar vanuit het perspectief van Brussel is dit natuurlijk gezichtsverlies. Voorlopig moeten we het crisismanagement nog maar niet overlaten aan de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten