Brusseldebat: Van der Steur snapt nog steeds niet dat hij moet opstappen en wil door als minister

Geen categorieapr 07 2016, 13:00
Het is erop of eronder voor de minister van Veiligheid en Justitie.
De voltallige Tweede Kamer neemt minister Van der Steur vanmiddag onder vuur over zijn falen in de kwestie rond de Brusselse terrorist. 14 juli was één van de broers Bakraoui in Nederland, nadat hij was uitgezet uit Turkije. Hoewel Bakraoui op terreurlijsten stond vermeld, liet Nederland hem lopen. Twee weken geleden was Bakraoui medeverantwoordelijk voor de bloedige aanslagen in Brussel.
Is Van der Steur de juiste man om het ministerie van Veiligheid en Justitie te leiden? Natuurlijk niet. Maar zelf lijkt hij het nog steeds niet te begrijpen – zojuist zei de minister in het Brusseldebat dat hij graag door wil gaan op zijn post. Hij heeft er alle vertrouwen in dat zijn loyale medewerkers hun taak uitstekend uitvoeren. Uitstekend uitvoeren? Dat de ambtenaren op het ministerie van Veiligheid hun best doen, lijdt geen twijfel, maar er gaat wel veel te veel mis. Bovendien werden belangrijke medewerkers die het contact tussen de Belgische en Nederlandse veiligheidsdiensten moeten onderhouden, wegbezuinigd – een cruciale fout.
Maar Van der Steur praat eromheen:

"In het kader van het lessen trekken stellen we nu vast: kun je ook nog controlevragen stellen aan bijvoorbeeld de Belgische liaison? Op een aantal terreinen zijn verbeteringen mogelijk."

Zucht. Zeg nu eens waar het op staat! Waar moeten die verbeteringen plaatsvinden, en hoe gaan we dat doen? Van der Steur probeert zich weer eens door wollig taalgebruik uit de situatie te praten, maar dat lukt niet zo makkelijk. De Kamer is het écht zat. Een bloemlezing.
Alexander Pechtold:

"De minister moet wat meer naar zichzelf kijken en wat minder naar de systemen en functionarissen. Is de minister zich bewust van de ernst van de situatie?"

Geert Wilders:

"Vindt de minister dat hij eigenlijk nog wel geschikt is om op zijn post te blijven? Zelfs leden van uw coalitiepartijen zeggen dat het niet meer kan. Bent u nog wel de juiste man op de juiste plek?"

Emile Roemer:

"De minister wil niet erkennen dat er nog steeds fundamenteel dingen fout zijn."

Ook Kees van der Staaij ziet veel ruimte voor verbetering:

"niet alleen volgens het boekje handelen, maar ook doorvragen wanneer dat moet"

Van der Steur blijft de vragen ontwijken, maar Kamerlid Louis Bontes (VNL) slaat de spijker op zijn kop:

"De minister trekt het boetekleed niet aan."

Exact. De volledige Kamer heeft kritiek op het functioneren van het belangrijkste ministerie van ons land, maar de minister zelf ziet de ernst er niet van in. Hij is nog steeds alleen maar bezig met het schoonvegen van zijn eigen straatje, in plaats van de problemen daadwerkelijk op te willen lossen.
Zo'n minister is het ambt onwaardig. Zoals ik twee weken geleden al schreef:

Dit is niet de minister die Nederland nodig heeft in deze bange tijden. Nederland wil een minister die problemen aanpakt, in plaats van ze onder het tapijt te schuiven. Minister Van der Steur, het is mooi geweest.

Hoog tijd dat minister Van der Steur de enige juiste conclusie trekt, en de eer aan zichzelf houdt. Het is hoog tijd om op te stappen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten