Buitenlandse media euforisch over held Tom Dumoulin

Buitenlandse media euforisch over held Tom Dumoulin

In Nederland is het feest, maar ook in het buitenland kunnen ze Tom Dumoulins geweldige overwinning in de Giro d'Italia op waarde schatten.

Zo bericht de Britse krant The Telegraph dat Dumoulin "geschiedenis heeft geschreven" met zijn overwinning. De krant benadrukt dat het eerste keer ooit is dat een Nederlandse wielrenner de Ronde van Italië wint. Ook de BBC is danig onder de indruk van de 26-jarige Nederlander. "Tom Dumoulin leverde een sensationele tijdrit af waardoor hij de 100e editie van de Giro d'Italia won," aldus de Britse publieke omroep. De Guardian voegt daar aan toe dat de tijdrit van Dumoulin werkelijk "super" was, wat natuurlijk geen woord te veel gezegd is.

Dat zijn mooie woorden, maar onze Britse vrienden worden afgetroefd door de Italiaanse krant Gazzetta Dello Sport, voor wie de Giro een soort van heilig evenement is. Die krant noemt Dumoulin namelijk "de koning van de 100e Giro" en "de koning in roze." Mooi hoor.

Het Duitse Der Spiegel besteedt ook tijd en aandacht aan Dumoulins overwinning, wat weinig verrassend is aangezien Team SunWeb Duits is. Ook onze oosterburen zijn dus bijzonder blij en trots met dit fantastische resultaat, hoewel ze misschien niet al te verrast waren. Ze merken namelijk terecht op dat een tijdrit natuurlijk wel Dumoulins specialiteit is. Ze hadden er dus al op gerekend. Maar ja, zo'n jongen moet het dan natuurlijk nog wel even waar maken, wat vaak makkelijker gezegd dan gedaan is.

Van onze oosterburen gaan we naar onze zuiderburen, die Dumoulin duidelijk in hun hart hebben gesloten. Daarbij zal het ongetwijfeld helpen dat Dumoulin uit Limburg komt. De krant Het Laatste Nieuws hield ademloos een liveblog bij en kwam na afloop met verschillende artikelen over Dumoulins ongekende prestatie. "Dumoulin doet het!" kopt de krant. "'Turbo Tom zet puntjes op de i in tijdrit en schenkt Nederland eerste grote ronde sinds 1980."

De Standaard doet daar nog een schepje bovenop. "Tom Dumoulin wint dan toch historische giro na legendarische tijdrit op slotdag," aldus die krant. "De 26-jarige Nederlander van Team Sunweb stond voor de race tegen de klok nog op de vierde plaats maar verpulverde de tijd van zijn concurrenten en zorgde met zijn tweede plek in de tijdrit zo voor de allereerste eindzege voor Nederland in de Ronde van Italië," gaat de Standaard driftig verder.

"Dumoulin kwam dus als eerste in actie van de vier overgebleven favorieten van de eindzege. De Nederlandse kampioen zat gebeiteld op zijn tijdritfiets en ging er als een wervelwind vandoor."

Zijn rivalen waren "kansloos tegen een ontketende Dumoulin," is de conclusie.

Tenslotte is de Engelstalige versie van Eurosport er ook nog, dat schrijft dat Dumoulin vandaag een werkelijke "masterclass tijdrijden" gaf. Daar voegt de sportzender aan toe:

"Er kan maar één man zijn die deze eer verdient: Dumoulin. Toegegeven, de twee tijdritten in de editie van dit jaar waren in zijn voordeel, maar hij moest nog steeds een gecombineerde aanval afslaan van Nibali en Quintana, en dat ook nog eens met relatief weinig steun van zijn eigen teamgenoten. Dat hij de roze trui heeft gewonnen is een grootse prestatie."

Dat is misschien toch wel het mooiste van Dumoulins overwinning: het werd hem echt door iedereen gegund.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties