Emotionele Laurens Ten Dam na Giro-zege Dumoulin: "Ik heb vannacht helemaal niet geslapen"

Emotionele Laurens Ten Dam na Giro-zege Dumoulin: "Ik heb vannacht helemaal niet geslapen"

De stress werd Laurens Ten Dam bijna te veel. Gelukkig was Tom Dumoulin wat rustiger.

Tom Dumoulin was niet de enige SunWeb-renner die vandaag last had van stress. Datzelfde gold voor Laurens Ten Dam, zijn 'knecht' die zelf ook een bijzonder mooie carriere heeft gehad (hij is al 36 jaar oud, dus heel lang zal die carriere niet meer duren ben ik bang). Na afloop van de tijdrit van vandaag, die resulteerde in de eerste Giro-zege ooit voor een Nederlander, vertelde Ten Dam aan De Telegraaf dat hij zo gestresst was dat hij afgelopen nacht geen oog dicht had gedaan.

"Weet je wat het is? Ik heb vannacht helemaal niet geslagen, joh. Ik viel in slaap, en ik werd om drie uur wakker, en ik heb nog twee uur lang lopen nadenken. De hele Giro laten passeren of we het niet anders hadden kunnen of hadden moeten... of waar? Het was mij veel te spannend vandaag," aldus Ten Dam. En dat "had eigenlijk ook niet gehoeven."

Daar heeft Ten Dam natuurlijk een punt mee: als Dumoulin net een wat sterker team had was het al voor vandaag binnen geweest. Met Kelderman als meesterknecht had niemand Dumoulin iets kunnen maken, ook niet in het hooggebergte. Maar, zoals Ten Dam terecht concludeert maakt dat allemaal niets meer uit: "Uiteindelijk komt alles goed." Gevraagd of hij na de tijdrit op de grond zat om dat te verwerken legt hij uit: "Ja, dat moest ik even laten bezinken ja."

Voor Ten Dam was de grootste bron van stress dat hij het resultaat van vandaag niet in eigen hand had. Gelukkig hoefde Ten Dam zich nergens zorgen over te maken: Dumoulin maakte het vandaag fantastisch af.

Daarover zegt Ten Dam dat hij toch niet al te verrast was. "Gisteren wist ik al dat hij beter was dan eergisteren. Dat had ik direct in hem door. Hij had weer energie in zijn lichaam. En gisteravond ging ik met een bang hartje naar bed, bij wijze van, maar vanochtend zag ik al dat het goed zat. Hij ging gewoon zijn ding doen en hij had beter geslapen dan ik."

Want ja, het betekende vandaag ook heel veel voor Ten Dam, de oude rot. "Dat ik dit nog mee mag maken man. Ik ben 36 en dan met een goede vriend van je de Giro winnen," mooier dan dat wordt het niet, aldus de teamcaptain.

En ja, Ten Dam gelooft dat Dumoulin in de komende jaren nog veel meer kan winnen, waaronder de Tour de France. "Vergeet niet dat we dit allemaal zonder Wilco [Kelderman] hebben gedaan. Ik weet zeker dat als Wilco onderaan de Blockhaus niet was gevallen, dat ik het vandaag niet zo spannend had gevonden." Geen gekke gedachte natuurlijk: Kelderman had Dumoulin dan rustig door de bergen geholpen, waardoor hij daar nóg minder tijd had verloren op Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. Ten Dam:

"Wilco had zeker één tot anderhalve minuut gescheeld, en dan was het niet spannend geweest."

Maar ook zonder Kelderman is het SunWeb en Dumoulin dus gelukt. Ten Dam:

"Maar dat geeft ook maar aan hoe goed Tom is. En dan kan hij het ook in de Tour."

"Vanaf 2013/2014 zeg ik al tegen hem 'Tom,' -- we hadden toen Bauke, Robert, Steven -- 'maar jij bent denk ik onze grootste kans op een podium in een grote ronde de komende vijf jaar," gaat Ten Dam verder. "Maar dan moet je wel een Tour hebben als in 2012, die Wiggins won, met 90 kilometer tijdrijden... en niet zulke belachelijk zware klimmen."

Ten Dam zag het dus al lang dat Dumoulin dit kon, maar ook hij onderschatte de Limburger een beetje, zoals hij nu ook (heel opgetogen) toegaf:

"Dat 'ie het nu al in een Giro doet met een zwaarste derde week ooit, dat geeft aan dat hij tot veel meer in staat is."

Geweldig mooie woorden natuurlijk, maar laten we niet zoveel naar de toekomst kijken dat we nu vergeten feest te vieren: de Giro winnen is een fantastische prestatie waar we als Nederlanders ongelooflijk trots op moeten zijn. Kijk nou vooral even niet vooruit, maar geniet hier gewoon van.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties