Buitenlandse werknemers zakken steeds vaker voor veiligheidsexamens

Geen categoriemrt 06 2019, 7:30
Buitenlandse werknemers die maar al te graag aan de slag gaan in de bouwsector, zakken tegenwoordig bovengemiddeld vaak voor het VCA-examen. Diegene die onvoorbereid zijn of moeite hebben met de Nederlandse taal zijn veelal het slachtoffer van de vernieuwde examens. Hoe kunnen werkgevers het eigen personeel beter laten slagen voor de examens? Edubookers ging in gesprek met de grootste VCA-examinator van Nederland.
Het VCA (Checklist Aannemers voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu) certificaat is in het leven geroepen om personeel veiliger te laten werken in een risicovolle omgeving om ongevallen te voorkomen. Des te belangrijker dat werknemers volledig VCA gecertificeerd zijn.
Nieuw examen
Sinds september 2017 is de vraagstelling bij VCA examens meer toepassingsgericht. Dat wil zeggen dat de helft van de vragen bestaat uit casussen. Het gevolg is dat kandidaten moeten laten zien dat ze de opgedane kennis daadwerkelijk kunnen toepassen in een werksituatie.
Uit de praktijk blijkt dat deze examens nieuwe stijl, met name buitenlandse werknemers en jongeren met een taalachterstand in moeilijkheden brengt. Examenbureaus geven aan dat vier of vijf keer zakken daarom ook geen uitzondering is. Daarnaast geven kandidaten vaak aan dat ze de nieuwe vraagstelling juist minder aan vinden sluiten bij de dagelijkse praktijk.
Werknemers hebben zelf de grootste verantwoordelijkheid om goed voorbereid deel te nemen aan het examen. In de praktijk blijkt echter ook de juiste begeleiding vanuit werkgevers vaak te ontbreken.
Succes ligt in de voorbereiding
Een goede voorbereiding klinkt als het intrappen van een open deur en toch ontbreekt het juist daar zo vaak aan. Met name werkgevers hebben hier de sleutel tot succes in handen.
“Wij zien met regelmaat buitenlandse werknemers in de ochtend arriveren, soms direct afkomstig vanaf het vliegveld om daarna het volledige examen te maken. Zonder enige vorm van voorbereiding! Met grote verbazing zien wij dat werkgevers deze mensen op examens blijven sturen en na 2 of 3 keer zakken, worden ze weer naar huis gestuurd. Het slagingspercentage onder buitenlandse werknemers is dan ook 20% lager ten opzichte van andere doelgroepen en het percentage bij de herexamens ligt niet veel hoger.” Gabriëlle Agterdenbos, Examenbureau Nikta.
Daarnaast wordt het vanaf 2019 moeilijker voor buitenlandse werknemers om het VCA-examen te behalen. Talen zoals Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks worden niet meer tot de standaard talen gerekend. Doordat deze talen niet meer een basis status hebben gaan de kosten hiervan aanzienlijk stijgen. Het grootse nadeel is dat examens voortaan 10 werkdagen van tevoren aangemeld moeten worden. Voorheen kon dat nog een dag van tevoren.
Exotische talen krijgen tenslotte een aanmeldtermijn van minimaal 20 werkdagen. Dat zijn de talen: Deens, Ests, Fins, Lets, Maltees, Noors, Sloveens, Tsjechisch en Zweeds.
“Daarnaast zijn buitenlandse VCA-examens vaak maar eentalig beschikbaar. En sommige talen hebben nu eenmaal meerdere taalvarianten in dialecten en accenten. Arabische kandidaten, afkomstig uit verschillende landen en regio’s, kunnen om die reden het huidige Arabische VCA-examen totaal niet begrijpen. In combinatie met de nieuwe vraagstelling, is het daarom een lastig te maken examen. ” Gabriëlle Agterdenbos, Examenbureau Nikta.
In de praktijk zijn werkgevers steeds minder bereid om tijd vrij maken voor kandidaten om zich voor te bereiden op het examen. Toch zijn begeleiding, controle en stimulering de belangrijkste elementen waarbij de werkgever het verschil kan maken om het personeel te laten slagen voor het examen.
Uit praktijk blijkt dat een 1-daagse training en vooraf een e-learning zorgt voor de hoogste kans van slagen bij het examen. Bijna 98% slaagt wanneer ze een VCA cursus, e-learning, en examen afnemen. Dat is voor werkgevers de beste manier om gekwalificeerd werkpersoneel met kennis van veiligheid op de werkvloer in te zetten.
Bron: Edubookers
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten