shutterstock 1524413960

Aanpakken, groene knurftjes! Burgemeesters grijpen in bij oproep 'onverantwoorde' demonstraties klimaatactivisten

Geen categoriemrt 10 2021, 20:00
Aankomende zondag hebben tal van klimaatclubjes demonstraties door het hele land gepland. Ze werken al zes maanden toe naar deze grootse actie, maar burgemeesters zitten helemaal niet te wachten op deze grootschalige acties. Ook de klimaatrebellen zullen zich aan de regels moeten houden en hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Dertig burgemeesters lazen met stijgende verbazing een brief van klimaatactivisten, waarin werd geëist dat zij de ruimte kregen om voluit te demonstreren. De activisten willen namelijk de straat op zonder al te veel restricties. Corona is heel erg, behalve als je voor het klimaatbeleid bent. Dan blijft het virus ineens keurig wachten op de hoek van het Malieveld.
Burgemeesters van onder meer Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag moeten niks hebben van deze oproep, zo meldt De Telegraaf. Namens deze grote steden roept Femke Halsema ze op tot orde:

„U stelt dat wij onze verantwoordelijkheid niet nemen in het verzekeren van democratisch protest als wij grenzen stellen. U lijkt daarbij te vergeten dat wij uitvoering geven aan de door het parlement vastgestelde noodwet die in het leven is geroepen om de coronapandemie te beteugelen."

Nee, ook de immer dappere klimaatrebellen krijgen op dit moment geen vrijbrief om naar hun wens te kunnen demonstreren in Nederland. Ze hadden natuurlijk op een ander antwoord gehoopt, want GroenLinks zwaait de scepter in Amsterdam. Maar de burgemeesters houden voet bij stuk. Ze doen zelfs een oproep aan de klimaatactivisten om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te houden aan de geldende regels:

"[Wij verzoeken] dringend om uw verantwoordelijkheid te nemen en de lokale organisatoren te bewegen zich te voegen naar de grenzen die wij als lokaal bestuur stellen, zodat wij gezamenlijk de demonstratievrijheid kunnen waarborgen en de volksgezondheid kunnen beschermen.”

Dus jammer, joh! Ditmaal geen voorkeursbehandeling voor de klimaatrebellen. Sneu zeg!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten