Castricum stopt met benadelen hardwerkende Castricummers: huurwoningen niet meer met voorrang naar migranten

Geen categoriesep 27 2018, 14:00
De voorrang voor zogeheten statushouders wordt geschrapt in Castricum. Vanaf binnenkort maken inwoners van Castricum dus evenveel kans op een sociale huurwoning als migranten die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De maatregel waarbij de asielzoekers werden voorgetrokken leverde namelijk 'schrijnende situaties' op: "Moeders met kinderen die een huis zoeken maar niet aan de beurt komen," aldus de verantwoordelijke wethouder Paul Slettenhaar.
Sociale huurwoningen in Castricum gaan vanaf zeer binnenkort niet meer met voorrang naar statushouders, zo heeft een wethouder van de Noord-Hollandse gemeente - Paul Slettenhaar - aangekondigd. Het beleid was niet alleen onrechtvaardig tegenover mensen die al hun hele leven in de plaats wonen, maar ook leverde het enkele zéér ongewenste bij-effecten op. Moeders met jonge kinderen die maar geen dak boven het hoofd konden vinden.
Vandaar dat het mes in de voorgangsregeling gaat: vanaf nu is een migrant niet méér waard dan eenieder ander als het gaat om het toewijzen van woningen. Castricum wordt daarmee de eerste gemeente van Nederland die een dergelijk beleid gaat hanteren:

“Als statushouders automatisch voorrang krijgen, verstopt dat de doorstroming”, aldus Slettenhaar. “Er zijn schrijnende gevallen van moeders met kinderen die een huis zoeken maar niet aan de beurt komen.”

Volgens de VVD’er zijn er meerdere gemeentes die nadenken over dergelijke maatregelen. “Van een heleboel collega-wethouders weet ik dat ze dit ook willen. Gemeenten zitten ermee in hun maag.”

Zal goed voorbeeld doen volgen? De woorden van wethouder Slettenhouder bieden hoop. En hij heeft gelijk: we hoeven in dit land statushouders - asielzoekers met een verblijfsvergunning - niet als derderangsburgers te behandelen. Maar we hoeven natuurlijk óók de autochtone burgerbevolking niet achter te stellen op de nieuwkomers. Dat dit toch is gebeurd, is natuurlijk niet netjes. Maar gelukkig lijkt het einde van dit beleid in zicht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten