CDA, CU en SGP stellen Kamervragen vanwege vrijheid van godsdienst

Geen categoriejul 05 2013, 14:00
Geheim.<--break->
Zoals ik eerder al berichtte heeft de EU in het geheim nieuwe richtlijnen aangenomen met betrekking tot de vrijheid van godsdienst. Merkwaardig omdat je dit soort richtlijnen normaal gesproken bekend zou moeten maken - niet alleen aan u en mij, maar zeker ook aan volksvertegenwoordigers van de EU-lidstaten.
Dat is vreemd genoeg niet gebeurd.
CDA, ChristenUnie en SGP vinden dat ook vreemd. Daarom hebben zij vragen ingediend aan het adres van de minister van Buitenlandse Zaken. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft ze op zijn blog gezet. Ik plak ze hier ook even:
  1. Wanneer heeft u kennis genomen van de “guidelines on the promotion and protection of freedom of religion or beliefs”, aangenomen op de Raad Buitenlandse Zaken van 24 juni jl, waarin precies beschreven wordt wat de EU verstaat onder vrijheid van godsdienst en hoe zij die toepast in haar buitenlands beleid naar andere landen met zeer precieze richtlijnen onder andere op het gebied van gewetensbezwaren en een zeer beperkte uitleg van de wijze waarop mensen hun godsdienst in groepsverband mogen belijden als recht?
  2. Wat is de reden dat noch de geannoteerde agenda van 14 juni, noch het verslag van 27 juni ook maar één woord aandacht schonk aan het voorgenomen en het genomen besluit?
  3. Herinnert u zich dat de fracties van CU, SGP en CDA u een intiatiefnota godsdienstvrijheid aangeboden hebben in het debat over godsdienstvrijheid op 15 mei jl en dat u daarin zei: “Als de mensenrechtenbrief in de Kamer besproken is, ga ik proberen daar ook in Europees verband meer steun voor te krijgen. Dan zal ik ook navraag doen naar de strategie. In dat kader zal ik een en ander aan de Kamer terugkoppelen.”?
  4. Heeft u, nu deze richtlijnen besproken werden voordat de mensenrechtennota in de Kamer besproken is, het idee om ook in Europees verband een ranglijst van vervolgde religieuze minderheden  en godsdienstvrijheid besproken? Zo ja, hoe was de reactie en zo nee, wanneer zult u dat wel doen?
  5. Deelt u de mening dat het zeer gepast geweest zou zijn als u van tevoren gemeld zou hebben dat deze richtlijnen, die gelden voor het buitenlands beleid van de Unie en opgesteld waren in het Europees Parlement en daar goedgekeurd, ter besluitvorming voorlagen in de Europese Raad en dat u dan het Nederlandse parlement in staat gesteld zou hebben zich hier een mening over te vormen?
  6. Op welke wijze gaat u de Nederlandse Staten-Generaal in staat stellen zich een oordeel te vormen over deze richtlijnen en die mee te laten wegen in de besluitvorming?
  7. Staat de Staten-Generaal nu voor een voldongen feit bij het besluit over aanname van deze richtlijnen over godsdienstvrijheid?
Omtzigt, Van der Staaij en Voordewind willen dus weten of Nederlands' visie op de vrijheid van godsdienst een rol speelt in de richtlijnen. Hoe denkt Europa bijvoorbeeld de religieuze vrijheden van minderheden in het Midden-Oosten te beschermen?
Een belangrijk onderwerp. Het is dan ook merkwaardig dat alleen de christelijke partijen zich hiermee bezig houden. De vrijheid van godsdienst is bijvoorbeeld ook een fundament van het liberalisme. Waar zijn de VVD en D66 dan? Waarom houden die zich muisstil?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten