CDA geneest van ontwikkelingshulpkoorts

Geen categoriejun 08 2014, 19:00
Na jarenlang in het kamp van de pro-ontwikkelingshulp partijen te hebben gezeten, ziet het CDA eindelijk het licht: minder ontwikkelingshulp is beter voor alle partijen.
Bij de zondagochtendshow van Omroep WNL - weinig spannend getiteld WNL op zondag - is CDA-leider Buma inmiddels kind aan huis. Bijzonder erg is dat niet, want de parlementariër zegt daar doorgaans zinnige dingen. Zo ook vanochtend weer:

Volgens Buma is het kabinet nu al bezig geld te ''verjubelen'' dat nog niet verdiend is. Hij doelde op een reservering van 600 miljoen euro [... die mogelijkerwijs gedeeltelijk wordt...] ingezet om de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking te verhogen. Buma is daar tegen. Hij wil de positie van ontwikkelingslanden versterken door meer handel met ze te voeren.

Well, I'll be damned. Moesten Rutte en Wilders in 2010 bij het onderhandelen voor het kabinet Rutte Inog een gigantische druk uitoefenen op toenmalig CDA-leider Maxime Verhagen om de ontwikkelingshulp wat te verlagen, zo passeert Sybrand Buma - als opvolger van Verhagen - het tweede kabinet Rutte nu rechts wat betreft uitgaven aan ontwikkelingshulp.
Met pro-ontwikkelingshulpfantomen uit het verleden als Dries van Agt en Ruud Lubbers in de gelederen zag het er lange tijd naar uit dat het CDA de kant van de linkse partijen zou blijven kiezen op dit punt. Gelukkig heeft Buma de partijrelikwieën weer netjes opgeborgen en voert hij een moderne rechtse koers, inclusief standpuntswijziging als het gaat om ontwikkelingshulp.
Want ja, inderdaad, het lijkt er echt op dat het CDA z'n centrum-rechtse profiel aan het oppoetsen is in afwachting van de eerstvolgende stembusgangen. 'Centrumrechts' was een plek in het politieke spectrum die enige jaren opgeëist werd door de VVD, maar door de liberale deelname aan het door de PvdA gedomineerde kabinet-Rutte II is deze weer vrijgevallen voor anderen. Het CDA is er nu als de kippen bij deze op te pakken.
Onverstandig is dat niet, want dat is wel precies het profiel dat potentiële kiezers verwachten van de christen-democraten. De peilingen - goede peilingen - geven dat ook aan. Voor Buma is het hopen dat hij zulks kan verzilveren bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Het zou de door velen als onvermijdelijk beschreven neergang van het CDA doen keren. Voorwaar een prestatie van formaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten