CDA-leider Buma doet ook proefballonnetje! Komt met 'parttime basisbaan' voor mensen in bijstand

Geen categoriemrt 09 2019, 8:00
Bijna verkiezingen, niet zo relevant meer in het publieke debat en je wil toch wat. Wat doe je dan? Een oud idee als nieuw verpakken! CDA-leider Buma komt op de proppen met de 'parttime basisbaan' voor mensen in de bijstand. Dat meldt de Telegraaf.
Dat mensen in de bijstand zitten is natuurlijk problematisch. Hartstikke fijn dat zo'n vangnet er is, maar sommigen raken verstrikt en anderen vinden het wel héél comfortabel. En dat is gewoon niet de bedoeling. Buma heeft de oplossing!
De 'parttime basisbaan' houdt in dat mensen in de bijstand worden verplicht om zo'n 20 uur per week te werken, voor 85 procent van het minimumloon (zo'n 15 procentpunt hoger als bijstandsuitkering). De helft van dit loon zou voor rekening van de werkgever moeten komen. Het gaat dan vooral om simpel werk waar geen of minder opleiding voor nodig is.
Mede door de voorbeelden die Buma noemt: ondersteuning in zorg, onderwijs en plantsoenonderhoud, doet dit natuurlijk erg denken aan de maatschappelijke dienstplicht die vorige verkiezingen nog zo'n proefballonnetje van het CDA leek te zijn. Daar was destijds redelijk wat weerstand voor, want mensen vonden dat je uit vrije wil moest willen bijdragen en niet verplicht moest worden.
Het verschil met toen en nu is dat het destijds om scholieren en studenten ging en nu de focus is gelegd op mensen in de bijstand. Ook ging het toen meer om maatschappelijke betrokkenheid en saamhorigheid creëren en lijkt het nu meer om praktisch voordeel voor de maatschappij te gaan. Althans, dat is de vermeende insteek, want het lijkt vooral een stukje verkiezingsretoriek te zijn van een partij die momenteel ook gewoon aan de knoppen zit. Volgens mij wordt het bij het CDA een beetje benauwd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten