ruttekaag

CDA-toppers wijzen de Kaag-variant, met PvdA én GroenLinks, resoluut van de hand: 'Geen linkse wolk in kabinet'

Geen categoriemei 21 2021, 8:15
Het CDA ziet een kabinet-Rutte IV met daarin maar liefst twee linkse partijen absoluut niet zitten. Wat de christendemocraten betreft moet dat aantal beperkt blijven tot één, en geen linkse wolkvorming optreden tijdens de kabinetsformatie. Dat zeggen partijprominenten vandaag in De Telegraaf, waarin wordt bepleit het aantal fracties aan de onderhandelingstafel te beperken tot vier. Behalve VVD, D66 en CDA kan dan één linkse partij aanschuiven: GroenLinks of PvdA. Niet allebei.
Jack de Vries, voormalig staatssecretaris voor het CDA ziet liever dat naar de ChristenUnie wordt gekeken, dan naar linkser partijen. De door D66-lijsttrekker voorgestelde variant vindt hij "met afstand de slechtste" optie voor een nieuw kabinet.
Ook Hans Hillen, die in Rutte I diende vindt GroenLinks niet nodig voor een stabiele regeringsmeerderheid. Hij wil GroenLinks er niet bij, maar alleen de PvdA: "Twee keer links, twee keer rechts," aldus de voormalige bewindsman.
Elco Brinkman, die het CDA in de jaren '90 leidde, vindt de variant van Kaag 'te hoog van de toren geblazen.' Formeren met vijf partijen noemt hij 'ingewikkeld.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten