Celstraf voor 94-jarige 'boekhouder van Auschwitz'

Geen categoriejul 15 2015, 14:01
De rechtbank in het Duitse Lüneburg heeft de 94-jarige voormalig kampbewaker Oskar Gröning veroordeeld tot vier jaar cel.
De Duitser is schuldig bevonden aan het meewerken aan de moord op meer dan 300.000 mensen. De SS'er Gröning vervulde een voornamelijk administratieve functie in Auschwitz. Zo telde hij het geld uit de bagage van Joden die in het kamp werden vermoord.
Gröning was jarenlang kampbewaker, maar stond met name terecht voor zijn rol in de zogeheten 'Hongarenactie', waarbij in 1944 zeker 137 transporten met Hongaarse Joden aankwamen in Auschwitz. Van de 425.000 Joden werden zeker 300.000 vermoord. Hoewel Gröning getuige was van de genocide en deze als boekhouder faciliteerde, heeft hij niemand eigenhandig vermoord.
Gröning verklaarde tijdens het proces dat hij zich moreel medeschuldig acht aan de Holocaust. Hij ontkende dan ook niet dat hij in Auschwitz had gewerkt. Toch vroeg zijn verdediging om vrijspraak, omdat de 94-jarige volgens hen niet schuldig was in strafrechtelijke zin.
Het is niet duidelijk of Gröning ook daadwerkelijk achter de tralies zal verdwijnen, omdat zijn gezondheid dit wellicht niet toelaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten