Chaos in Wenen: man rijdt in op menigte en roept "allahu akbar", geen motief te bekennen

Chaos in Wenen: man rijdt in op menigte en roept "allahu akbar", geen motief te bekennen

Daar gaan we weer.

Ik word er langzaam een beetje moe van steeds met dit raadseltje te moeten komen. De Oostenrijkse authoriteiten smeken er echter om, dus zal ik het nog eens herhalen. Het gaat als volgt: een man rijdt in op voetgangers in Wenen en roept Allahu akbar. Rara, wat was zijn motief? Geen flauw idee? Nee, dat dacht ik al.

Ik vraag me stevig af waar het heen moet met Europa als we ons eerst steeds stevig over het achterhoofd krabben wanneer de zoveelste moslimextremist doden op zijn naam probeert te zetten. Toch gebeurt het inmiddels op wekelijkse basis, zoals nu dus in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Een man van Turkse afkomst besloot daar de auto van zijn vader te lenen, om eens even op een ritje door de stad te gaan. In de wijk Favoriten besloot de - ongetwijfeld gediscrimineerde en kansenontnomen - jongeman om buiten het gebaande pad te gaan, en zijn reis voort te zetten over het trottoir. Helaas zag hij daar een enorme mensenmassa over het hoofd, die daar - hoe kom je erop - net even liep.

Het is een wonder te noemen dat niemand gewond geraakte bij deze aanslagpoging. Dat heeft er echter niet aan gelegen dat hij het niet probeerde: volgens getuigen, die op het nippertje aan de dood ontsnapten, reed hij wild over de stoep terwijl hij meerdere malen "Allahu akbar" - God is de grootste - riep. Waarom hij dit deed is echter volstrekt onduidelijk.

Gelukkig heeft de Weense politie een kleine hint voor ons. Ze hebben de mogelijkheid dat het hier om een religieus motief gaat nog niet geheel uitgesloten, dus wie weet is dat de moeite waard om te onderzoeken. Ons Europa kennende zal deze optie echter wel als eerste afgeschreven worden. Nee, aan zijn rijstijl en taalgebruik te zien gaat het hier om een kansenparel die simpelweg een lastige jeugd had en vorige week was afgewezen voor een baan door de walgelijke structurele discriminatie die kenmerkend is voor de Oostenrijkse samenleving.

Toch?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer