Chinese politici niet links genoeg: bijscholing in het Marxisme verplicht

Geen categorieapr 07 2016, 20:00
Volgens president Xi kunnen Chinese partijleden wel een opfriscursus Marxisme gebruiken.
Het leek zo goed te gaan in China. Nou ja, goed: in ieder geval wat beter. De Communistische Volkspartij is nog steeds stevig aan de macht in China, maar het communistische gehalte van die partij is de laatste jaren - gelukkig - aardig geslonken. Vrije handel werd beetje bij beetje op sommige gebieden, en op sommige locaties, mogelijk. Chinezen leken grip te krijgen op hun eigen leven.
En hoewel het land dus op de goede weg leek te zijn, ziet president Xi dat heel anders. Hij heeft gelijk als hij zegt dat de Marxistische normen en waarden wat zijn weggezakt in zijn land de laatste tijd. Helaas ziet hij dat als een probleem, in plaats van als een zegen. Maar hoe het ook zij: hier moet volgens Xi verandering in komen. Verschillende 'bevolkingsgroepen' zijn de laatste jaren al blootgesteld aan zijn Marxistische campagne: zo mogen journalisten alleen nog maar hun werk blijven doen als ze ze (nog meer dan eerst) schrijven wat de almachtige leider graag geschreven ziet worden.
Nu lijkt het erop dat de opfriscursus aan kapitalismehaat ook de hoogste klassen heeft bereikt. Hooggeplaatste functionarissen van de Partij moeten er inmiddels ook aan geloven. Op zich heeft Xi wel gelijk wat betreft deze mensen: steeds vaker verschijnen berichten over misstappen van deze functionarissen in Chinese media, wat vaak leidt tot grote schandalen. Wat dat betreft heeft de partijtop geen genade: deze mensen worden hun titels en geld ontnomen, waarna ze voor de rechter verschijnen - en waarschijnlijk in een kerker belanden, waarna er nooit meer van hen gehoord wordt. De waarheid is dat Chinese machthebbers decadent zijn geworden in al die jaren, en dat heeft geleid tot een enorme hoeveel corruptie. Soms horen we daarover, maar 99,9% blijft waarschijnlijk goed verborgen.
Om een lang verhaal kort te maken: het opnieuw inlezen in de Marxistische grondbeginselen zou de partijleden van hun decadentie af moeten helpen. Maar natuurlijk kameraad Xi! Na het lezen van Marx' giftige uitspraken zal de politieke klasse in China waarschijnlijk en masse hun geroofde waren verdelen onder de honderden miljoenen armen die het land telt. President Xi lijkt de ziekte goed te hebben vastgesteld, maar een dodelijk medicijn te hebben voorgeschreven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten