ChristenUnie nog steeds zo links als de pest

Geen categoriejun 13 2011, 9:00
Hoedt u voor de hervelende zendingsdrang van linkse christenen.
De officieuze samenwerking van de VVD met de mannenbroeders van de SGP heeft de liberale partij al veel kritiek opgeleverd. Het komt er veelal op neer dat de VVD door samenwerking met wat door criticasters vaak de Poldertaliban wordt genoemd haar liberale beginselen verkwanseld.
Het lijkt er echter op dat andere partijen de samenwerking niet alleen meer aangrijpen om de VVD te bekritiseren, maar ook hun kans schoon zien om de VVD verder het christelijke kamp in te trekken. Dat moet in mijn ogen immers de gedachte zijn geweest van CU'ers Arie Slob en Gert-Jan Segers toen zij hun Volkskrant-stukje met de titel 'Liberalen, verdedig vrijheid van godsdienst ook hier' zaten te tikken.
De VVD moet volgens Slob en Segers maar eens laten zien dat zij de ware liberale partij van Nederland is (wie zou het anders moeten zijn vraag ik me af? Toch niet het sociaaldemocratische D66?), door, zoals de titel van hun stukje reeds suggereert, ervoor te zorgen dat de vrijheid van godsdienst hier in Nederland wordt behouden.
Terecht vraagt u zich dan wellicht meteen af of het hier in Nederland dan zo slecht gesteld is met die vrijheid van godsdienst. Van vervolging van religieuzen is in Nederland toch geen sprake (in tegenstelling tot het (verre) buitenland, zoals door Slob en Segers geschetst)? Om dit feit kunnen ook de CU'ers logischerwijs niet heen, maar toch staat volgens hen de vrijheid van godsdienst (ook) in Nederland onder druk.
Naast het reeds uitgemolken voorbeeld van het aanstaande verbod op de onbedwelmde slacht (overigens géén inperking van de vrijheid van godsdienst) dragen de heren nog twee voorbeelden aan:

Zo staat de vrijheid onder druk om geloof en onderwijs met elkaar te verbinden. (...) Om nog maar te zwijgen van de door de Amsterdamse VVD-fractie ingediende motie die een verbod wilde op subsidiëring van religieuze organisaties.

Leest u dit citaat nog eens. Waar het namelijk op neerkomt is dat de vrijheid van godsdienst onder druk komt te staan doordat de overheid geen belastinggeld meer in allerlei religieuze organisaties zou stoppen. Met andere woorden: wanneer de Staat het weigert om onder bedreiging van dwangmiddelen van burgers afgenomen geld niet meer door te sluizen naar allerhande religieuze instellingen staat de vrijheid van godsdienst onder druk. En ik maar denken dat de vrijheid van godsdienst een klassiek grondrecht was dat zag op negatieve vrijheid, in plaats van een positieve verplichting tot stimulering van religie. Ach ja, ChristenUnie-logica; begrijpt u het, begrijp ik het.
Wil de VVD overigens enige mate van geloofwaardigheid als economisch-rechtse partij behouden, dan houdt zij zich, begrijpelijkerwijs, verre van deze oproep tot herverdeling waar zelfs John Rawls himself nog rooie oortjes van zou krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten